Linda Fleetwood, landstingsråd för Vänsterpartiet, tycker inte belöningarna bara är positiva. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Kalmar län vinnare på belöningssystem i vården

1:38 min

Mer än en halv miljard kronor har landstinget i Kalmar län fått av staten sedan 2007 när det började betalas ut olika belöningspengar till landstingen. Det placerar vårt landsting på en tredjeplats i landet sett till hur mycket pengar man fått per invånare. 

Siffrorna kommer från en granskning som Dagens Samhälle har gjort.

Men trots att Kalmar läns landsting är något av en vinnare så tycker inte vänsterpartistiska landstingsrådet Linda Fleetwood att det är helt lyckat med det här belöningssystemet.

Hon tror att det kan ha varit bra nu under en tid när till exempel köerna varit långa inom vården och därför inför belöningssystem, men hon hoppas på en ändring:

– Jag tror att det är dags att titta på hur vi kan förändra det här, för det är en påse pengar och vi kanske får mycket för att andra gör sämre – sen när de kommer ikapp då får vi mindre, trots att vi gör ett jättebra jobb, säger Linda Fleetwood.

Totalt har staten sedan 2007 betalat ut över 16 miljarder kronor till Sveriges landsting och kommuner i sex olika belöningssystem, främst är det landstingen som fått de stora pengarna. 

Kalmar län har alltså tack vare att man bland annat lyckats bra med att korta köerna inom vården, minska på antalet sjukskrivningsdagar och satsningar på de sjukaste äldre, fått över en halv miljard kronor av de pengarna.

Dagens Samhälle som gjort sammanställningen har räknat efter hur många kronor man fått per invånare, och i Kalmar län handlar det om 2 301 kronor, vilket alltså placerar oss på en tredjeplats i landet.

Totalt har vi fått 537,5 miljoner kronor. 188 miljoner av dem har landstinget fått från den så kallade kömiljarden och 180 miljoner från sjukskrivningsmiljarden.

Mest pengar per invånare har Gotland fått, men totalt handlar det där "bara" om 154,2 miljoner. Stockholms landsting har fått minst, men ändå mest. 1 367 kronor per invånare, men totalt handlar det om 2,9 miljarder kronor.

När det gäller rehabiliteringsgarantin, psykisk ohälsa och kanske framförallt patientsäkerheten som majoriteten pratat så mycket om ligger man varken i topp eller i botten sett till antal kronor per invånare. 

Där finns förbättringar att göra, menar Linda Fleetwood, som hoppas på mer pengar från de här belöningsmiljarderna även i framtiden – gärna redan i år, även om hon hellre skulle se ett mer fast statsbidrag.

– Jag tycker man skulle ha mer generella statsbidrag där varje landsting kan säga: "det här har vi behov av".

Tre saker landstinget har belönats för:

1. Har kortat köerna inom vården.

2. Har minskat på antalet sjukskrivningsdagar.

3. Har satsat på de sjukaste äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista