Foto: Bertil Ericson/TT

Fritt fram för försäljare att ringa din mobil

Jonas Edström på Nix Telefon: Ett viktigt besked
5:06 min

Från 1 februari är det fritt fram att ringa säljsamtal till mobiltelefoner. De båda branschorganisationerna Kontakta och Swedma har nu kommit överens om att följa samma etiska regler. Samma dag börjar också Nix Telefons nya spärregister användas.

Nästan en halv miljon mobilanvändare har redan anmält att de vill spärra sina telefoner.

Att branschens båda stora organisationer Swedman och Kontakta enats om att följa samma regler är viktigt, säger Jonas Edström som är ordförande för föreningen Nix Telefon:

-- Det är ett viktigt besked för det innebär att även de medlemmar som Swedma organiserar kommer att kunna ringa mobiltelefoner i sina säljkampanjer.

Den andra stora branschorganisationen Kontakta ändrade sina regler redan i höstas vilket fick många konsumenter att vilja spärra sin mobiltelefoner.

Omkring 450 000 mobitelefonanvändare har kontaktat Nix Telefon som lagrat numren i väntan på att de reglerna ska börja gälla.

Att branschen och Nix Telefon är överens om formerna gör att det är möjligt att börja ringa mobiltelefoner för marknadsföreing, försäljning och insamlingar från 1 februari.

Samma datum kommer Nix Telefons spärregister börja fungera och Jonas Edström tror många nya konsumenter kommer ringa för att vara med i spärregistret:

– Jag tror många kommer göra det och framför allt de som redan har sprärrat sin fasta telefon.

Jonas Edström tror inte att konsumenterna kommer att märka av någon stor ökning i påringningar direkt från 1 februari och hoppas att de flesta aktörerna kommer att följa spärregistret och inte ringa de konsumenter som sagt ifrån.

Han tycker systemet fungerar bra när det gäller fasta telefoner och tror det kommer bli på motsvarande vis kring mobiltelefonerna för branschen har insett behovet av att inte ringa kunder som inte vill bli uppringda:

– Vi har märkt att de företag som inte respekterade Nix tidigare nu har förstått att om de ringer upp kunder som är anmälda hos Nix bara får missnöjda kunder i andra änden – och det har ingen glädje av.

Den som inte vill bli uppringd av säljare på sin mobiltelefon behöver bara ringa ett samtal till Nix Telefon och blir då spärrad i tre år. Telefonnumret är 077-228 00 00.

Fakta: Så spärrar du ditt mobilnummer

Den som inte vill bli uppringd av säljare på sin mobiltelefon behöver bara ringa ett samtal till Nix Telefon och blir då spärrad i tre år. Telefonnumret är 077-228 00 00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".