Anna Björk och Malin Halvardsson är två av 44 nya sjuksköterskor som gått utbildningen i Kalmar. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Brist på sjuksköterskor – alla studenter har fått jobb

Så tänker sjuksköterskorna Anna Björk och Malin Halvardsson om framtiden
3:38 min

Trots att allt fler utbildar sig till sjuksköterskor så kommer det att vara en stor brist på dem i framtiden. I dagarna tog 44 studenter sin sjuksköterskeexamen från Linnéuniversitetet i Kalmar. Och alla har fått jobb – även om lönen inte är den högsta.

Det var trångt och varmt i domkyrkan i Kalmar när de nybakade studenterna slutade efter tre års studier till sjuksköterskor. Stämningen var glad och uppsluppen när de anhöriga gratulerade med blomster och presenter.

Framtiden ser ljus ut för de nya sjuksköterskorna.

Anna Björk från Halmstad och Malin Halvardsson från Sunne är spända inför sina nya jobb som väntar på dem.

Malin väljer att stanna kvar och jobba i Kalmar, men Anna har fått jobb i sin hemstad på västkusten:

– Jag valde det här jobbet för att det är roligt att jobba med människor och eftersom det är stort ansvar förknippat med jobbet blir det extra roligt, säger Anna.

– Det är ett varierande och intressant yrke där vi kan välja mellan olika delar av vården vi vill jobba med. Alltifrån kommunen, vårdcentral till specialisering lockar, säger Malin.

Trots att antalet sjuksköterskor blir fler så är det en bristvara. År 2020 ska det enligt uträkningar vara en brist på minst 30 000 sjuksköterskor.

Främst kommer behovet att vara stort av sköterskor inom äldreomsorgen. Men att jobba där lockar i nuläget inte Anna Björk och Malin Halvardsson:

– Kanske inte just. När man är nyexaminerad är det bra att komma ut på ett sjukhus där man får pröva på att jobba där det händer saker hela tiden och öva upp färdigheten innan man börjar jobba inom äldrevården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".