1 av 2
Pelle Frylestam, Markus Åkesson och Anabeli Diaz Gonzales framför glas av Morgan Persson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 2
Anabeli Diaz Gonzales verk till temautställningen Helvetet. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

17 konstnärer tolkar Helvetet

På lördagen öppnar en utställning på galleri Svalan i Borgholm av 17 etablerade konstnärer från Kalmar, Öland och Glasriket på tema Helvetet. Glaskonstnären Peter Hermansson har till exempel målat med glödande glas och keramikern Anabeli Diaz Gonzales har gjort ett stort kranie.

Konstnären Markus Åkesson har gjort utställningen tillsammans med Svalans gallerist Pelle Frylestam. De tycker att temat är käftigt, samtidigt som det kräver viss eftertanke.

Pelle Frylestam har haft liknande temautställningar tidigare: Yttersta domen och De sju dödssynderna. Och nu alltså Helvetet.

Varför blir det så svarta och tunga teman?

– Skulle du gå på en utställning med temat Lycka? undrar Pelle Frylestam och vänder sig till Markus Åkesson, som funderar lite:

– Helvetet, det är ju enkelt och slagkraftigt. Och lite lättsamt samtidigt som det finns ett väldigt djup i det. Vi är ju så vana vid ordet så det glider lätt av, det är nog inte så många som sitter på sin kammare och tänker på helvetet. Det är ett kul tema, lite käftigt, säger Markus Åkesson, och Pelle håller med.

Ingen av konstnärerna som har varit med förut fick vara med igen. I övrigt har de valt dels efter eget tycke och smak (i Pelle Frylestams fall) men också efter konstnärer som arbetar med en viss mystik.

– Jag har valt konstnärer utifrån temat, säger Markus Åkesson.

Alla konstnärerna sade ja direkt när de ringde och frågade, en av dem är keramikern Anabeli Diaz Gonzales som har ateljé i Pukeberg. Hon har gjort ett stort vitt kranie som det liksom växer ett hjärta på, en stark och vacker skulptur med en stark historia bakom.

– Jag har haft en väldigt stökig uppväxt i Mexico City med en ensamstående mamma.

Anabeli är uppväxt i Mexico City med en mamma som blev sjuk av alla problem som familjen gick igenom och under flera år var livet ett helvete. Men sedan vände det och hjärtat ovanpå dödskallen symboliserar livskraften.

– Döden, den fruktar man för då är det slut. Men det växer alltid fram nytt liv, nya generationer, hela tiden, säger Anabeli Diaz Gonzales, som bland annat är utbildad på Capellagården på Öland.

Modellen för kraniet fick hon låna från Slottsskolan i Borgholm och hon har gjort sitt dubbelt så stort jämfört med det naturliga. Att jobba stort med keramiken är en utmaning och här har hon verkligen lyckats.

Ölandsfaste konstnären Bo Mörnerud har målat en borr som borrat sönder en mur på det öländska alvaret. Det känns som att hans målning blöder också. "Världsslarvet" kallar han den.

Mona Hedin, som arbetar med textil, har gjort en korsett. Glaskonstnären Peter Hermansson med ateljé i Boda, har målat med glödande glas och Morgan Persson, som är knuten till Målerås glasbruk, visar några av sina fantastiska glasobjekt i graalteknik. Och Markus Åkesson är glad över att kunna ha med både Peter och Morgan.

– De är ju verkligen på gång, men de har mest ställt ut i Stockholm så det är jättekul att kunna visa publiken här deras verk.

Övriga konstnärer som har gjort konstverk på tema Helvetet är Pauline Fransson, Weikko Kuuzela, Camilla Eklund, Behnn Edvinsson, Oscar Guermouche, Niklas Asker, Martin Anker Svensson, Anders Lönn, Elisabeth Widmark, Karl Lindwall, Stina Lindskog och Dea Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista