Foto: Johan Nilsson/TT
Lyssnartips

Olika underhåll på samma väg

1:16 min

Flera trafikanter har hört av sig till P4 Kalmar och undrat varför underhållet av vägbanorna kan se så olika ut, beroende på var man kör. Förklaringen är att vägsträckorna delas in i olika klasser – som prioriteras olika högt av entreprenörerna.

Ett exempel är E22 som löper genom Kalmar län. Där kan det vara isigare på vägbanorna vid Västervik, jämfört med om man kör i trakterna kring Oskarshamn, enligt P4 Kalmars lyssnare.

Det är klassindelningen på vägarna som gör att det märks skillnad, men också beroende på var plogbilarna möts:

– Vi har plogenheter som startar och slutar på olika ställen, säger Martin Karlsson som är platschef på Svevia.

– Om en entreprenör börjar på samma ställe som en annan slutar, så blir det en brytpunkt.

Från Oskarshamnstrakten och ner mot Kalmar är det en klass 2-väg. Från Oskarshamn till Västervik är det klass 3 och prioriteras inte lika snabbt, eller på samma sätt.

Det är årsdygntrafiken som avgör vad sträckorna har för klassning. Helt enkelt hur mycket vägsträckorna trafikeras. Vid speciella tillfällen kan entreprenörerna få hjälp av Trafikverket som går in och hjälper till att hålla vägstandarden uppe.

En Europaväg som E22 ska prioriteras. Den ska ha en bra vägbana och är det mycket stora skillnader mellan sträckor så kan det vara brister som Trafikverket kan behöva kolla upp tillsammans med entreprenören.

– Då är det nog fel. Det samtalet och samarbetet har vi med alla våra entreprenörer, säger Lars Hedström som är informatör på Trafikverket.

– Det är klart att det görs missar och då får man försöka rätta till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista