Ingvar Hanell i Figeholm. Foto Tobias Sandblad, Sveriges Radio
LYSSNARTIPS

Överraskades av dyr resa till vården

1:35 min

100 kronor skulle Ingvar Hanells resa kosta – om det klassats som sjukresa. Men när han skulle betala fick han veta att taxin inte ens hade avtal med landstinget, så Ingvar fick betala 380 kronor. På KLT säger man att det går att få ersättning i efterhand.

Vad som gick snett är oklart. Conny Karlsson som är ansvarig för sjukresorna säger att Ingvar borde hamnat hos beställningscentralen som man når på 010-21 21 021. Man ska överhuvudtaget inte ringa direkt till ett taxibolag.

– Nej det ska man aldrig göra, vår service är öppen dygnet runt alla dagar om året så man ska alltid vända sig till oss för att få hjälp med en sjukresa.

Men om det visar sig att Ingvar Hanell hade rätt att få en sjukresa med taxi, så finns det ändå en möjlighet att få ersättning ändå – i vissa fall.

– Ingvar kan alltid skicka in en ansökan om han har kvitto och papper som visar att han varit hos vården, särskilt om det varit akuta resor kan det vara så att man inte har tiden att skaffa sig information om hur man ska göra och försöker göra det på bästa sätt. Men då kan man lösa det i efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista