Höglandssjukhuset i Eksjö. Arkivfoto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.

Barnet dog efter uppskjuten förlossning

Föräldrarna ville sätta igång förlossningen tidigare, men personalen vägrade. Följden blev att barnet dog och Höglandssjukhuset skakas därmed av ännu ett förlossningsdödsfall.

Ett par från Vetlanda anmäler Höglandssjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg efter att parets  barn dött strax efter förlossningen.

Eftersom kvinnan vid en tidigare förlossning drabbats av havandeskapsförgiftning och förlösts med akut kejsarsnitt ville paret att den anmälda förlossningen skulle sättas igång tidigare, när mamman återigen fick tecken på havandeskapsförgiftning. Men på sjukhuset ville man avvakta.

Mamman blev plötsligt sämre, och när ett akut snitt gjordes hade moderkakan lossnat, och barnet dog.

Hade personalen reagerat snabbare på varningssignalerna och förlöst barnet några timmar tidigare hade allt gått bra, skriver paret i sin anmälan.

Det här är inte första gången Höglandssjukhuset hamnar i fokus efter ett dödsfall i samband med en förlossning.

En läkare står snart inför rätta för att ha tagit en lång rad felbeslut i samband med en förlossning 2011 där barnet dog och mamman skadades. Obduktionen som gjordes av fostret efteråt visade bland annat att överarmen var av, nacken bruten och innaför hjässan fanns krosskador, detta sedan mamman vägrats kejsasnitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista