1 av 3
Stagneliusskolan i Kalmar hälsar eleverna välkomna tillbaka efter branden. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
2 av 3
Stagneliusskolan i Kalmar. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
3 av 3
Stagneliusskolan i Kalmar. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

Efter den anlagda branden - Stagneliusskolan öppen igen

3:57 min

På måndagen kunde eleverna på Stagneliusskolan i Kalmar återigen gå till skolan efter förra veckans bränder. Sedan i torsdags har röklukten i skolan ventilerats ut. Men allt saneringsarbete efter branden är inte klart ännu - och en del rum är fortfarande stängda.

I dag, måndag, var första normala skoldagen för eleverna på Stagneliusskolan i Kalmar efter de anlagda bränderna i källaren till huvudbyggnaden. Dessa upptäcktes vid 20-tiden onsdagskvällen i förra veckan. Sedan dess har det sanerats och det finns fortfarande arbete kvar att göra.

Stagneliusskolan höll stängt under torsdagen och fredagen och eleverna fick då studera hemifrån istället.

Det var blandade känslor bland eleverna kring att vara tillbaka på måndagen.

– Man är inte lika säker som man var innan kanske. Lärarna sa att det var över och att det är säkert nu. Det kunde blivit mycket värre, att skolan brann ner, säger eleven Nico.

– Det känns lite otryggt för det är ju på en skola. När man går vid korridoren kan man föreställa sig hur det kunde varit. Vår mentor har pratat detaljerat om vad som hände, säger Elisa som går sista året på Samhällsvetenskapsprogramet.

Elin Wernersson vid elevkåren på Stagneliusskolan tyckte att det är skönt att vara tillbaka på skolan och att branden inte orsakade några stora skador. I helgen skrev elevkåren på sociala medier, som når ut till många elever, att de finns där och att det går att få stöttning hos dem.

Stefan Regebro är rektor på skolan och har berättat att bevakningen har skärpts efter branden och att rutiner ska ses över.

I nuläget har Polisen ingen misstänkt och man vädjar till allmänheten om tips som kan leda till att man hittar den eller de som startat branden. Numret att ringa är 114 14.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista