Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Efter uppmärksamheten - Telebolagen sänker polisens avgifter

"Får nu högst kosta ett visst belopp"
1:11 min

Nu har det blivit betydligt billigare för polisen att ta reda på hur mobiltelefoner har ringt och rört sig. Detta efter att det uppmärksammats hur stora avgifter vissa teleoperatörer tar av polisen för att göra sökningar i systemen, som behövs vid brottsutredningar.

Efter uppmärksamheten har avgifterna sänkts - det märker man bland annat av hos polisen i Kalmar län:

– Jag är oerhört tacksam för uppmärksamheten kring det här, säger polismyndighetens ekonomichef Maria Arnér.

– Det har kommit en förändring att det högst får kosta ett visst belopp, oavsett vad det är.

Att få en bild av teletrafiken har kostat hundratusentals kronor i enstaka brottsfall i Kalmar län. I oktober avslöjade Östran att Tele 2 begärde en halv miljon kronor av skattebetalarnas pengar för att hjälpa polisen med uppgifter i utredningen av dubbelmordet utanför Löttorp på norra Öland.

Att spåra mobiltelefonernas rörelser – och hur de har ringt – har blivit ett viktigt verktyg för polisen i brottsutredningar.

Det går att få fram rörelsemönster som till exempel vid det så kallade helikopterrånet i Västberga utanför Stockholm, där polisen kunde se hur helikoptern flugit, genom att spåra en av gärningsmännens mobiltelefoner.

Med hjälp av samtalslistor går det också att få fram relativt exakta tidslinjer som polisen kan jämföra med misstänktas berättelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".