Gjorde audition för att få sommarjobb

1:22 min

Runt 500 arbetssugna personer samlades på Lysingsbadet i Västervik i lördags. De var alla där för att, genom en audition, försöka skaffa sig ett sommarjobb.

Det handlade inte om att vara roligast, inte heller om att kunna sjunga eller dansa bäst. De som gick segrande från helgens audition i Västervik hade istället med sig ett jobb hem i bakfickan.

– Det var en kombinerad jobbmässa, som arbetsförmedlingen brukar ha. Men den här var riktad just till besöksnäringen. I kombination med det hade Ica Maxi, Lysingsbadet och Turistbyrån tre olika auditions, säger My Johansson, turistbyråansvarig i Västervik, som var en av arrangörerna.

De olika företagen hade lite olika varianter på sina auditions. Ett exempel är:

– Lysingsbadet tog upp fem personer på scenen och ställde frågor. Sedan fick man omgående besked på om man gick vidare till en intervju, berättar My Johansson.

Enligt My var dagen en succé, och många gick därifrån med ett arbete. Hon tror att detta med arbetsauditions kommer bli ännu vanligare i framtiden, eftersom de unga idag är bättre på att ta för sig än tidigare generationer.

– Det känder som att de som klev ned från senen var riktigt stolta över att de gjort det, men det var lite nervöst först. Men jag tror att ungdomarna är bättre på att ta för sig, så det känns bra. De var riktigt på hugget, avslutar My Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista