1 av 4
Tino Åberg drar ett streck i snön vid sin brygga vid Yxern dit vattnet i vanliga fall når. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
2 av 4
Riksväg 40 går över Yxern och på pelarna kan man se det mörkare partier dit vattnet vanligtvis når. Foto: Johanna Lindblad Ahl
3 av 4
Tomas Peterson, uppvuxen på Toverums säteri vid Yxern och ordförande i Yxerns fiskevårdsförening. Vanligtvis når vattnet nästan ända upp till träpanelen. Foto: Johanna Lindblad Ahl
4 av 4
På en bild som Tino Åberg tog innan snön kom visar tydligt var vattennivån brukar vara i sjön. Foto: Tino Åberg
Lyssnartips

Låg vattennivå i länets största sjö Yxern oroar

1:48 min

Regleringen av vattennivån i länets största sjö Yxern oroar de boende kring sjön. Just nu är nivån extremt låg, nästan 1,5 meter under det normala. Det är en vattendom från 1938 som reglerar hur mycket vatten som kan tömmas ur sjön och ner i det å-system där flera kraftstationer sedan finns.

De boende vill ha jämnare vattennivåer då de anser att djurlivet tar stor skada av för stora variationer.

Yxern ligger mellan Vimmerby och Västerviks kommuner och är hela 1 400 hektar stor, men flera hundra hektar fattas just nu eftersom vattennivån är så låg.

Tino Åberg som bor vid sjön har startat en grupp på Facebook för Yxerns framtid och den har på kort tid fått över 300 medlemmar. Han visar sin brygga som nästintill ligger helt på land, men som brukar ha 1,5 meter under sig.

– Man kan inte hålla på att höja och sänka en sjö, inte på det här sättet som man gjort nu. Man måste komma till en punk där man säger "Nu räcker det, nu är det bra". För vi har ett ansvar för kommande generationer, säger Tino Åberg.

Tomas Peterson som är ordförande i Yxerns fiskevårdsförening är liksom Tino orolig för djurlivet och naturen i och vid sjön och säger att bland annat gäddan tar stor skada om vattennivåerna är så låga som nu, och han skulle hellre se att variationerna i vattennivån minskar rejält.

– En meter är acceptabelt. 

Både Tino och Tomas är för att man nyttjar vattnets kraft, men vill se att kraftverksföretagen via sin sammanslutning Yxerns regleringsföretag ser över den vattendom som finns.

Nuvarande vattendom är från 1938 och reglerar hur mycket kraftverksägarna nedströms både har rätt och måste ta ut beroende på hur högt vattnet är.

Ola Palmqvist på tekniska verken i Linköping som äger fem av det tiotal kraftverk som finns nedströms från Yxern säger att Yxerns regleringsföretag har tagit fram ett förslag till ny vattendom som man kollat av med Vimmerby kommun, Västerviks kommun och Länsstyrelsen. Det finns också ett beslut på att skicka in förslaget till Mark- och Miljödomstolen när förslaget är helt klart. Och får man igenom det, skulle nivåskillnaderna minska menar han.

– Så som förslaget är utformat kommer man motverka de härstora flutuationerna som vi haft under torra år, men det kommer också få följden att det blir lite mindre vatten i Yxeredsån som vi släpper ut vattnet i, säger han.

Men det finns kritik mot att förslaget är för lite tilltaget, men det anser inte Ola Palmkvist som säger att det blir upp till domstolen att avgöra den dag man skickar in sitt förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista