Massmördare framställs som actionhjälte i politikerblogg

Föreningen Juridikfronten har som uttalat mål att driva rättsprocesser mot nationalistiska politiker. Nu har de anmält Anders Leander, politisk vilde i Mönsterås, till polisen efter att han bland annat publicerat bilder av Anders Behring Breivik framställd som actionhjälte på sin blogg.

Anders Leander valdes in i Mönsterås kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna, men hoppade av partiet och sitter nu i den politiska församlingen som politisk vilde. Samtidigt har han gått med i Svenskarnas parti, ett högerextremt parti med rötter i nazistiska Nationalsocialistisk front.

På sin blogg skriver han att "muslimer, kroknäsor, somalier" har "invaderat Sverige".

När P4 Kalmar läser bloggen hittar vi flera av formuleringarna som Leander nu polisanmäls för.

Vi skriker din satans blatte åke hem till ditt piss country kom inte här och snylta på vår välfärd.

Vi hittar också en filmaffisch där massmördaren Anders Behring Breivik framställs som en actionhjälte.

På bloggen driver Leander kampanj för Svenskarnas parti, och uppmanar sverigedemokratiska väljare att byta parti. Detta går i linje med Svenskarnas partis strategi. Under det senaste året har SvP tydligt inriktat sig på att försöka locka SD-väljare.

– Juridikfronten [...] har därför skickat en anmälan till polismyndigheten i Kalmar län, angående misstänkt hets mot folkgrupp, skriver föreningen på sin webbsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".