Abrahim Jabateh. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Snart avgörs Ibbes framtid

Ibbe: "Går inte att beskriva hur rädd man är"
5:27 min

I stort sett hela Hultsfred har engagerat sig i 18-årige Abrahim "Ibbe" Jabatehs fall, där han kämpar för att få stanna i Sverige. Den 19 februari tas ett viktigt steg - då väntar nämligen asylutredning.

– Det är svårt att vara sig själv när allt det här händer. Man är inte sig själv, säger Ibbe när han är med i Din förmiddag med Peter bressler i P4 Kalmar.

– Man känner sig inte lika mycket värd som andra, svenska, ungdomar, tillägger han på dålig telefonlina.

Är det jobbigt att ha de här tankarna tycker du?

– Ja, man förändras hela tiden. Det går inte att beskriva hur rädd man är, säger Ibbe.

Han berättar att han får stöd av sina kompisar och sin familj, som försöker hålla modet uppe och få honom på bra humör. Men det är svårt.

– Det är inte lätt för dem, men de gör allt de kan, säger Ibbe.

Den 19 februari åker Ibbe och hans advokater till Malmö och pratar för möjligheten att hans ska få stanna i Sverige och Hultsfred, där han har vuxit upp. Men även om han hoppas, så vågar han inte ta ut något i förskott.

– Det är ju upp och ner hela tiden. För mig är det ju mycket svårare att tro hundra procent på det, till skillnad från alla andra. Det går inte att ta ut något i förskott, säger Ibbe.

Så har turerna gått kring Ibbes fall...

* Abrahim Jabathe - eller Ibbe som han kallas av sina vänner - har bott i fosterfamilj Hultsfred sedan han var 12 år, då han fick uppehållstillstånd i Sverige. Men uppehållstillståndet drogs in sedan det uppdagades att han kommit hit på falska papper. Det stod nämligen att hans farbror, som redan bodde i Sverige, var hans pappa - vilket inte stämmer.

* Egentligen tog Migrationsverket beslut om att utvisa Ibbe redan 2009 - men det var först för ett par år sedan som han själv förstod det, då familjen fick nya papper hem.

* Efter det hände inget och Ibbe har trott att han var säker. Men det visade sig bara vara för att han var under 18 år. Nu när han är myndig har polisen tagit kontakt med honom för att verkställa utvisningsbeslutet där det står att han ska till Liberia.

* Ibbe har inte träffat sin biologiska mamma och pappa sedan har var bebis, utan har vuxit upp hos sin mormor i grannlandet Guinea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".