Kvällstrafiken riskerar att drabbas av problem på Bromma. Arkivfoto: Lars Pehrson/TT.

Strömavbrott stänger Bromma flygplats

1:04 min

Ett strömavbrott ställer till problem på Bromma flygplats i Stockholm. Eftersom det nu har mörknat har man tvingats stoppa all trafik till och från flygplatsen.

Problemet upptäcktes vid 13-tiden när ordinarie strömförsörjning till Bromma flygplats havererade. Sedan dess har flygplatsen drivits på reservkraft, men den räckter inte när mörkret faller.

– Då kommer flygplatsen att begränsas till fullo. Vi kommer inte att kunna ta emot plan och inga plan kan starta, säger Klas Nilsson, presschef på Swedavia.

Vid 16.25 stoppades trafiken helt. Det innebär att vissa flygningar ställs in, en del dirigeras om och andra försenas. Några flygningar tidigarelades även för att hinna lämna Bromma före mörkrets inbrott.

Vad som orsakat felet är ännu okänt. Kraftbolaget Fortum uppger för TT att det handlar om interna elproblem hos flygplatsen, och på Bromma pågår nu felsökning för fullt.

Resenärer uppmanas hålla koll på trafikläget via sitt flygbolag.

– Så fort vi löser situationen kan vi återuppta trafiken snabbt igen. Därför är det viktigt att resenärerna är på tå, säger Klas Nilsson.

Swedavia försöker arrangera så att flygningar till och från Bromma kan gå via Arlanda, men den flygplatsen är hårt trafikerad och har inte obegränsad kapacitet.

Mellan klockan 17 och 22, när Bromma flygplats normalt stänger, finns totalt ett 30-tal flygningar planerade som riskerar att påverkas.

– Vi har ett högt behov av strömförsörjning. Det är landningsljus, tekniska system och terminalen som behöver vara i sådant skick att det inte avviker från det normala, säger Klas Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista