Christina Bertram utanför förskolan. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Föräldrakooperativ förskola vill ha svar från politiker

1:31 min

Antalet barn som står i kö till en plats i förskolan i Torsås har ökat mer de sista månaderna än vad kommunen hade räknat med. Förra året stängdes en förskola. Nu står föräldrakooperativet Skogslyckan i startgroparna för att komma igång i kommunens gamla lokaler - men det saknas ett politiskt beslut.

– Med tanke på att den andra förskolan är så full med barn är jag säker på att vi behövs, för barnens skull. För att skapa mindre grupper, säger Christina Bertram, som är kooperativets ordförande.

I somras berättade P4 Kalmar första gången om planerna på en föräldrakooperativ förskola i Torsås, efter kommunens beslut att lägga ner Skogsgläntan som hade 40 platser.

Bakgrunden till beslutet var minskande barnkullar och för många lokaler. Men nu visar det sig att det behövs förskoleplatser igen. Och gruppen bakom föräldrakooperativet har förberett sig. Skogslyckan ska den nya förskolan i gamla Skogsgläntan heta.

Det gula huset ligger på en avskild plats uppe på en höjd alldeles intill ån i centrala Torsås, och här har det varit verksamhet för barn ända sedan början av 1900-talet; barnhem, daghem och förskola.

Men sedan i somras står huset och tomten med en stor lekplats på baksidan med linbana och allt, alldeles tomt på liv och rörelse.

– Jag hade ju hoppats att vi skulle varit igång redan i höstas, säger Christina Bertram, som har insett att det målet var omöjligt att uppnå.

Det har varit en del arbete med att registrera den ekonomiska föreningen hos Bolagsverket men ansökan till Bildningsnämnden i Torsås kommun är inlämnad och det enda som saknas nu är ett godkännade från kommunen.

För en månad sedan stod 14 barn i kö till dagisplats i Torsås och det är mer än vad kommunen hade räknat med, dessutom är det ont om platser även i Bergkvara, Gullabo och Söderåkra. Samtidigt som föräldrakooperativet Skogslyckan alltså står i startgroparna.

Det är klart att de får hyra huset förmånligt av Torsås Bostads AB, och insamlingen av leksaker, möbler och köksgrejer har de fått stoppa för eftersom de inte kan ta emot mer just nu. Dessutom har de kontakt med dagispersonal som vill ha jobb.

– Bekymret just nu är att vi vill starta. För vi behövs, säger Christina Bertram.

Skogslyckan ska ha musik- och rytmikinriktning och samarbeta med artistskolan Stage 4 You, och på sikt är målet att kunna ta emot ett 30-tal barn i verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista