Matpersonal uppsagda – precis innan skollunchen

1:35 min

I Borgholm sägs sju köksbiträden upp som en del i dom besparingar som görs på kostenheten. Den berörda personalen får sina besked den här veckan och enligt ett lyssnartips till P4 Kalmar ska det på ett ställe skett precis innan skollunchen skulle serveras.

Det hela föranledde viss dramatik innan tillfällig personal fick rycka in för de chockade uppsagda.

– Ett sånt här besked kan aldrig komma lämpligt, säger Åsa Amnér, kostchef.

Men det kanske kan vara olämpligt att meddela personal precis innan de ska servera mat?

– Det var så planen såg ut, vi hade ett tidschema.

De sju köksbiträdena är anställda av kommunägda Borgholms Energi som ansvarar för maten på äldreboenden och skolor i Borgholms kommun.

Övertalighet

De sägs upp som en direkt konsekvens av att det inte behövs lika mycket kökspersonal i kommunen när tillagningsköket på Ekbacka stängs i sommar och Viktoriaskolan görs om för att göra mat till också äldreomsorgen.

Att man stänger ett kök är känt sen tidigare. Men alltså inte vilka och exakt hur många i personalen som behöver sluta. Man följer LAS-listorna men det bara är köksbiträden, och inte kockar, som sägs upp.

Bakgrunden är Borgholms kommuns ekonomi som förra året ledde till att flera verksamheter fick mindre att röra sig med, något som även drabbar kostenheten på Borgholms Energi.

– Vi har kraftiga sparbeting i Borgholms kommun och kostverksamheten har inte fått så med pengar som behövs för att driva samtliga enheter vilket innebär att sju medarbetare mister sitt arbete på grund av arbetsbrist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista