Illustration: Sveriges Radio

Säger man tvåtusentalet eller tjugohundratalet?

3:05 min

På fjorton år borde vi kanske lärt oss vad som gäller när vi pratar om de årtal som kommer nu efter millennieskiftet. Ska det vara tvåtusenfjorton eller tjugohundrafjorton? Det sista är svaret enligt Stefan Lundin som är språkvårdare vid de tre public servicebolagen.

Att döma av de reaktioner som kommit in till P4 Kalmar är detta inte helt självklart. Säger vi det ena i radion hör lyssnare av sig och menar att det andra alternativet är "rätt". 

Men nu har vi svaret svart på vitt, det ena är mer rätt än det andra. Eller?

– Det är faktiskt inte fel när ni eller någon annan säger tvåtusenfjorton, eller tjugohundrafjorton. För att just när man talar om det enskilda årtalet kan man tänka sig båda. Då kan man absolut tänka sig att använda både, för inget av dem är fel, säger Stefan Lundin som är språkvårdare vid de tre public servicebolagen.

Är detta en viktig fråga?

– Både och kan man väl säga. Det är väl inte en av de viktigaste språkfrågorna totalt sett, eller någon av de viktigaste samhällsfrågorna heller. Man får väl ha proportion på det. Men ändå rätt hyfsat viktig, för varje år säger vi ju årtalet flera gånger, svarar Stefan Lundin.

Varför tror du att den är så laddad så folk blir arga om man enligt dem säger fel här?

– Jag tror att det beror på att det kändes väldigt ovant i början när vi började tala om tjugohundratalet, och det var ju redan sista delen av nittonhundratalet. För tjugohundratalet närmade sig och det blev mer och mer angeläget att tala om det. (...) Vi hade talat om tvåtusentalet tidigare, men sedan fram mot åttiotalet blev det här mer och mer aktuellt, svarar Stefan Lundin

Många reaktioner har alltså kommit in från P4 Kalmars lyssnare. Bo Frick undrar till exempel: Varför ska man säga hundra om något som är tusental?

Ronnie Lundin håller inte med: Logiskt säger jag tjugohundrafjorton. Du säger väl inte ettusennionundranittionio om 1999?, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista