Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Polisen: Oskarshamns kommun har agerat helt rätt

1:19 min

En anställd på Oskarshamns kommun misstänks ha kommit över nästan fem miljoner kronor. Enligt polisen har kommunen agerat helt rätt – och nu börjar man granska bokföringen och de spår som man lämnar efter sig när man arbetar med pengar.

– Vi sätter en förundersökningsledare från polisen på det i dag, som kommer att börja titta på det. Det finns ett antal utredare som är duktiga på att undersöka ekonomisk brottslighet, som det handlar om, berättar polisens informatör Lina Isaksson Funke.

Enligt henne har Oskarshamns kommun gjort allt rätt så här långt. När man först började ana att en anställd kunde ha lagt vantarna på pengar började de att gräva. Sedan gjorde man en större revison.

Efter det gick man till polisen med sina misstankar.

Så här långt tror man alltså att det är nästan fem miljoner kronor som försvunnit. 

Lina Isaksson Funke säger att det här egentligen är ganska enkelt – att ta pengar utan att det märks går inte:

– När man är inne och jobbar i kassasystem, fakturor och bokföring – då lämnar man spår efter sig. Det gäller att hitta de här spåren – och det kan förstås vara ett omfattande arbete, men man kan inte göra så här utan att det syns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista