Agneta Tinnert är kurator på sjukhuset i Kalmar. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio

Gravida och sterila får sitta i samma väntrum

1:34 min

Patienter som går på ultraljud och de som besöker kuratorn på grund av att de inte kan få barn får sitta i samma rum på kvinnokliniken i Kalmar. Det kan upplevas som jobbigt. Det vittnar Agneta Tinnert, kurator på länssjukhuset i Kalmar, om.

– En del kvinnor tycker att det inte är enkelt. Det är ofta någonting jag försöker prata om här i rummet när jag hämtar en patient och märker att den här blandningen är tydlig i väntrummet. Jag tycker det är viktigt att vi pratar om det. Men självklart är det inte alltid så enkelt, säger Agneta Tinnert.

Varje dag får hon besök av ett tiotal patienter. Vissa av dem kan inte få barn, andra vill inte behålla sin graviditet. Men dessa kvinnor får ändå sitta i samma rum som gravida kvinnor som ska göra ultraljud. Vilket enligt Agneta Tinnert händer rätt så ofta.

– Det är den världen vi finns i på gynmottagningen. Det är olika problem man söker för.

Därför tycker Agneta att det är viktigt att ta upp det med patienterna och att personalen är lyhörd.

– Det har någon gång gjort att jag har använt ett annat rum, efter önskemål från ett par, för att underlätta situationen. Det är ändå ett stort steg att komma hit.

Varför gör ni inte det för alla?

– Det finns inga rum som bara står. Vi försöker att vara lyhörda för att hitta lösningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista