Många kommuner oförberedda på hot

Många av Sveriges kommuner saknar en plan för att förebygga hot och våld mot politiker. Sveriges Kommuner och Landsting uppmanar därför sina medlemmar att göra mer.

Det finns en stor oro över att det kommer att bli vanligare med hot och våld mot politiker i år. Inte minst med anledning av att det hålls två val under 2014.

Nu visar en undersökning av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att närmare två av tre kommuner inte har en plan för att förebygga hot och våld mot politiker, skriver Dagens Nyheter.

Och nästan lika många saknar en plan för vad som ska göras när en politiker har drabbats.

– Våra medlemmar kan själva göra en del, vi kan inte bara kräva att polisen och lagstiftningen ska bli bättre, säger SKL:s ordförande Anders Knape till TT.

Till exempel handlar det om att skapa system för hur sådana händelser ska hanteras.

– Inte minst genom att ha upparbetade kontakter med polis och åklagare, säger Knape.

Han pekar också på vikten av att tänka igenom hur en person som utsatts ska stöttas.

SKL:s undersökning visar också att landstingen har en bättre beredskap än vad kommunerna har.

Enligt Anders Knape beror det på att landstingen redan för flera år sedan började genomföra ganska omfattande omstruktureringar. Och det fick i gång arbetet med att hantera hot och våld.

– Det är ju nästan ingenting som upprör känslor så mycket som när man stänger en akutmottagning eller lägger ner ett sjukhus, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista