Tom plånbok. Foto: Leif R Jansson/TT

Årets fattigaste dag är här

God morgon - du har just vaknat upp till den 23 januari, kanske årets fattigaste dag. Men håll ut, i morgon kommer 2014 års första lön in på kontot, åtminstone för de flesta.

Januari brukar vara en kärv månad. Det är lång tid sedan förra lönen trillade in på kontot - närmare bestämt 32 dagar för den som fick decemberlönen utbetald den 23:e. Stora delar av den försvann säkert när de sista julklapparna och julmaten skulle inhandlas.

Att januari är en månad då det tryter i många plånböcker märks av bland annat på lunchrestauranger. Så även på Framnäs Bar & Brasserie i Örnsköldsvik i vanliga fall. Men i år lyckades man vända januaritrenden.

– Det har varit en jäkligt bra vecka än så länge. Men vi har gjort en drive sedan december där vi sänkt priserna för att få hit folk. Det brukar vara lugnt annars, säger Andreas Domeij, restaurangansvarig.

Även inom klädbranschen är januari en lugnare månad. Men i år har det sett bättre ut än tidigare, säger Tomas Isberg, delägare av Byxshopen i Falun. Troligtvis tack vare vintervädret som dröjde på många håll.

– Många kanske känner att den där jackan som jag ville köpa förut måste jag köpa nu, säger han.

I morgon trillar så januarilönen in på de allra flesta löntagares konton.

– Då tror jag vi får riktigt bra tryck, det brukar vi få, säger Isberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista