Bo Gustafsson och hans personal i matsalen på Vasaskolan i Kalmar. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Vasaskolan i Kalmar nominerad till Årets Skolrestaurang

Sveriges bästa skolrestaurang kanske finns på Vasaskolan i Kalmar. Den är är nominerad i tävlingen Årets Skolrestaurang i White Guide Junior.

Det puttrar doftande god chilliköttfärs i grytorna när P4 Kalmar hälsar på under förmiddagen. Köttfärslasagnetter står på menyn till lunch för de 600 eleverna som under två intensiva timmar ska äta i matsalen.

I köket bakom matsalen huserar Bo Gustafsson som är kostchef för köket tillsammans med fem anställda. Arbetet är demokratiskt upplagt.

Alla gör allt, från att skära grönsaker till att sköta disken.

– Nomineringen är viktig för oss som jobbar här. Vi sträcker på oss och känner oss extra stolta över att vi är en av 20 skolrestauranger i Sverige som är nominerade, säger Bo Gustafsson.

I matsalen håller personalen på att plocka fram ett dignande färgrikt och nyttigt salladsbord med minst 20 sallader att välja på. Dessutom används inga halvfabrikat i köket. Här görs allt på plats.

– Det är jätteroligt. Vi jobbar hårt på att tillmötesgå alla önskemål vi får. För oss som personal blir vi extra sporrade att laga god mat, säger Lotta Johansson som jobbat flera år med skolmat.

Eleverna verkar älska maten och framför allt är det salladsbordet som är viktigt.

– Om man inte skulle gilla den varma maten så kan man alltid äta sig mätt på nyttig sallad, säger några elever i åttan som vi pratar med.

Skolrestaurangen levererar även maten till sex förskolor i Kalmar .

Den 31 mars avgörs vilken som blir Årets Skolrestaurang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista