Eleverna Thea Wallin och Beata Wimmerberg. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Elevernas läxuppror får gehör

1:47 min

Ledningen på Vasaskolan lovar nu att se över så att högstadieeleverna inte får för många läxor framöver. Löftet kommer sedan 70 elever skrivit under en protestlista och även satt upp lappar över hela skolan.

– Nu förstår lärarna allvaret och hur vi känner, säger 14-åriga Thea Wallin.

"Jag orkar inte mer snart" står det bland annat på lapparna som är uppsatta i korridorerna på Vasaskolan. 70 elever har skrivit under och det har bland annat vittnats om nio läxor och två prov på en vecka.

– Jag ville ha en förändring. Det var jobbigt. Man fick prioritera ämnena, säger Beata Wimmerberg som är iniativitagare till upproret.

Det har redan fått effekt. Rektorn har kallat till ett möte med elevkåren och lovar se över så att läxor inte hopar sig samma vecka.

– Vi måste följa upp det här, säger rektorn Andreas Hjortenkrantz.

Att det skulle kunna röra sig om så många som nio läxor på en vecka är något han själv är överaskad över och inte sett några signaler på tidigare.

Vad är rimligt?

– 3 läxor per vecka, säger Andreas Hjortenkrantz, och tillägger att de hela tiden följer upp läxfrågan och att de ligger i snitt tre läxor per vecka, även om det också är svårt att jämföra då det finns både korta och långa läxor.

Vad tycker du om att eleverna reagerar?

– Jätteroligt, det som är synd bara är att vi inte följt den vanliga demokratiska processen för att möta det här, men jag tycker läxfrågan är jätteviktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista