Miljoner ska delas ut till företag i Glasriket

2:02 min

Från och med fredagen kan företag i Glasriket söka pengar ur den så kallade "Glasrikesmiljonen". 12 miljoner kronor totalt ska fördelas på företag som kan visa att de kommer satsa på utveckling, tillväxt och på att skapa fler jobb. 10 till 12 företag kommer få del av pengarna.

Men det är inte vilka företag som helst som kan bli aktuella, de får inte vara för stora och de ska gärna syssla med något där andra företag som inte får direkt del i investeringen ändå kan dras med i en positiv utveckling.

– I vår kommun kan det inte bli Kährs, till exempel. Utan det här handlar om mindre och medelstora företag som kan vara med. Målet är att få dem ta ett steg till och växa och bli större, säger Maria Feltin, som är näringslivschef i Nybro kommun.

Tolv miljoner ska delas ut i en unik stödinsats som staten genomför genom Tillväxtverket, i samarbete med Regionförbundet i Kalmar län och länsstyrelsen i Kronoberg. Nybro, Emmaboda, Lessebo och Uppvidinge är de fyra kommunerna som ingår. Alla företag som har färre än 250 anställda har möjlighet att söka stöd från Glasriketmiljonerna, men i slutändan blir det 10 till 12 företag i de fyra kommunerna som får slåss om dem.

Regionförbundet i Kalmar län har redan haft möten med intresserade företag, bland annat i Emmaboda. Och på ett möte i Orrefors idag är flera banker och företag från regionen med för att få mer information. Målet är att man på tre år ska hitta företag som kan och vill och hinner dra igång större investeringar. Målet är projekt där varje företag satsar fyra-fem miljoner kronor totalt. "Glasriketmiljonen" kan gå in med en fjärdedel, 25 procent, vilket man räknar med ska bli drygt en miljon kronor per investering.

Det blir en utmaning att hitta de här företagen, för Glasriket består till stora delar av glesbygd där det råder en bruksmentalitet och där det saknas en bredd med olika typer av industrer. Men å andra sidan kan satsningarna, om det blir lyckat, betyda mycket för små samhälle konstaterar Regionförbundets direktör Håkan Brynielsson.

– Definitivt, jag menar en investering på 4-5 miljoner det är en avsevärd investering som kan ge en del sysselsättningstillfällen och så vidare, säger han.

Dessutom är alltså målet att välja ut företag där satsningarna i sin tur kan smitta av sig på andra företag i regionen, trots att de inte fått del av extrastödet.

– Om man har en tillverkning här så behöver man kanske underleverantörer, man kanske använder säljkanaler som finns här, använder teknik och tjänster som finns här och så vidare. Det är ju det man hoppas, att man hittar de strategiska satsningarna, säger Maria Feltin på Nybro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista