1 av 3
Cristina och hennes fem år yngre bror Peter tar en korv tillsammans. Foto: Privat
2 av 3
Peter har alltid varit en social person som älskat födelsedagar och fester. Foto: Privat
3 av 3
Peter på besök hos syrran Cristina i Kalmar. Då besöker man slottet. Foto: Privat

Glädje och sorg i bok om bror med Downs syndrom

10 min

Cristina Olofsdotter Gustafsson hade som mål under flera år att skriva en bok om sin bror Peter. Nu finns boken i verkligheten, och det går att ta del av berättelsen om en speciell person som alltid velat ha sin rättmätiga plats i livet och samhället fast han inte är som alla andra.

Cristinas bror Peter föddes med Downs syndrom och när han växte upp på 1950-talet var det långt ifrån självklart att en person med det handikappet skulle växa upp i sin familj.

Barnläkaren ansåg att efterblivna barn borde lämnas bort och glömmas, men för Peter blev det annorlunda. Hans familj lämnade honom inte och han har kunnat göra saker som alla andra genom livet.

– Det är egentligen en bok jag skrivit ur ett syskons perspektiv, för jag är ett syskon inte en förälder och det är viktigt att påpeka. Jag berättar från när hans föds fram till idag när han fortfarande är glad, pigg och rapp i tungan. En herre på snart 60 år, berättar Cristina Olofsdotter Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista