Jan Björklund hade högläsning för eleverna i klass 3B på Lindöskolan i Kalmar. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Björklund gästade skola i Kalmar

12 min

På fredagen gästade skolminister Jan Björklund (FP) Kalmar. De senaste dagarna har över 4000 berättelser och debattinlägg om skolan publicerats på det sociala mediet Twitter. Men det var egentligen för att prata om läsutvecklingens betydelse som Björklund hade kommit till Kalmar.

– Vi måste lyfta detta i Sverige det är helt avgörande, säger Björklund, och upprepade kravet på att lärarna ska vara mer närvarande i undervisningen och inte överlåta till eleverna att studera själva på lektionen.

Björklund tog också upp betygsfrågan och vem som ska driva skolorna och menar att kommunaliseringen var ett misslyckande.

– Vi behöver gå ner i betyg ytterligare några år i mellanstadiet ner till årskurs fyra kanske.

– Vi behöver återförstatliga den svenska skolan. Kommunaliseringen har inte fungerat.

Så kommer du lägga något förslag om att förstatliga den svenska skolan?

– Det är min och folkpartiets uppfattning. Än så länge är vi ju inte enliga varken i regeringen eller riksdagen men jag ser framför mig att vi kommer ha en diskussion som går i den riktningen.

Skolan debatteras på sociala medier

Skolan pekas ut som en stora valfråga av många, vilket välkomnas av Björklund. Elever har också haft åsikter om skolan i media.

– Jättebra, men det betyder inte att vi som vuxna kan dela alla synpunkter.

De senaste dagarna har över 4000 berättelser och debattinlägg om skolan publicerats på det sociala mediet twitter, under hashtagen Björklundskola, där det finns vittnesmål om elever som tycker det är för tufft och att det har ångest över att gå till skolan, och att deras synpunkter inte tas tillvara.

– Det är klart att jag står för att ska Sverige lyfta sig kunskapsmässigt så kommer ungdomarna att få plugga mer. Om vi är nöjda med att falla i kunskapsresultat ska vi naturligtvis luta sig tillbaka.

En del tycker att skolan dödar deras kreativitet?

– Det tror jag inte ett ögonblick på utan skolan utvecklar kreativitet.

Björklund har inget emot att elever tycker till, men tycker att elevinflytandet gick för långt under den tidigare socialdemokratiska regeringen.

– Jag tycker det är läraren som ska bestämma i klassrummet.

Det är under hashtagen #Björklundskola som det under de senaste dagarna diskuterats kring den svenska skolan. Det var skoleleven Olivia Onwuta som skapade taggen när hon satt och pluggade inför ett prov. Och det har lett till många inlägg från elever men också blivit till en politisk skoldebatt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista