Paret Ohlsson i Krokshult deltar i helgens stora fågelräkning. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Stora fågelräkningen är här

Tusentals fågelentusiaster runt om i landet har en tuff helg framför sig. Idag startade den stora fågelräkningen som ska pågå tilloch med måndag. Det gäller att räkna arter och antalet fåglar du har inpå knuten. I ett rött hus i byn Krokshult tre mil från Oskarshamn sitter paret Ohlsson och räknar fåglar

– Entita, gulsparv och där, där kom en koltrast, säger Ingemar Ohlsson och antecknar fåglarna i sitt block han har på skrivbordet framför fönstret. Utanför samlas massor av fåglar på fågelbordet som är laddat med god mat för att locka så många som möjligt hit under helgen.

Ingemar räknar fåglarna som kommer till fågelbordet under en timme. Sen rapporterar han in resultatet till Sveriges ornitologiska förening.

Förra året deltog 20 000 hushåll i räkningen av fåglar. Kalmar län brukar alltid ligga i toppen när det gäller deltagandet.

– Hittills har jag antecknat sju arter. Som vanligt är talgoxen störst i antal sen kommer blåmes, säger Ingemar och tar en slurk kaffe där han sitter och kolla på fåglarna.

Han skulle bli mycket överraskad om han får en vacker steglits eller stenknäck vid fågelbordet under de här dagarna.

I förra årets räkning minskade åtta av tio fågelarter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista