Din förmiddag i P4 Kalmar

Annica Triberg tipsar om goda mackor

Matiga mackor från tre olika länder
8:38 min

Radiokocken Annica Triberg tipsade om goda mackor på fredagen i Din förmiddag i P4 Kalmar. Det var mackor från tre olika länder: Spanien, Italien och Sverige.

Boccaldilla

Bocca = mun på spanska

Helt enkelt något att stoppa i munnen. Jag är just på väg att inhandla frasiga baguetter, tänkte klyva dem och fylla med lufttorkad skinka, getost och ruccolasallad. Kanske ringla lite balsamvinäger över och sedan lägga på locket. Servera din boccadilla hel och låt alla skära tills de skäms…

Quesadilla

Mer spanskt, lite mer Mexiko denna gång.

Quesa = ost

Underbart sätt att få till något matigt, när kylskåpet gapar tomt…

Använd färdiga tortilla, bre på tex pesto och hylva på ost på ett bröd. Täck med ett till. Grilla i stekpanna tills ytan fått färg. Vänd och låt andra sidan få färg. Även gott att göra på tunnbröd, en svensk variant. Även skinka eller strimlade soltorkade tomater i olja är gott mellan.

Så till Italien

Scoutkorv de lux

Tillhörde du scouterna som barn? Minns du påsen med mjöl, bakpulver och lite salt som läckte i ryggsäcken? Den som skulle bli deg till pinnbrödet, utrörd med lite vatten. Gärna rullad runt en hot dog av sämsta kvalitet.

Hotta upp hela konstruktionen: Gör antingen en egen bröddeg med riktig jäst eller köp färdig pizzadeg på rulle. Satsa på god korv, t ex kabanossen eller chorizo.

Värm ugnen till 200°. Rulla pizzadegen till en lång snodd och linda den runt korvarna. Grädda i ugn tills brödet fått färg och korven har blivit varm. Stryk ev på lite senap innan du rullar runt degen.

Foccacia

Även här fungerar färdig pizzadeg för latmaskar. Rulla ut degen på bakplåtspapper. Gör gropar med fingarna i degen. Ringla över lite olivolja, strö över flingsalt och kanske någon örtkrydda. Grädda i 200° i ca en kvart, tills brödet fått färg. Skär i rutor. Busgott!

Vi avslutar i Sverige

Sturekatt

Klassisk varm macka från konditori Sturekatten i Stockholm. Jag har ätit den varje advent sedan 1979! Årlig julfika m trogna väninnan och journalistkollegan Suzanne Axell, numera programledare för Fråga Dokton.

Vitt formfranska, ost, skinka, tomat en klick majonnäs. Täck med nästa macka och toppa med ännu en skiva ost. Skjuts in i ugnen och gratinera tills osten har fått färg, dela diagonalt och servera med sallad.

Mer goda tips hittar du i ljudklippet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".