Marie Mirus med dottern Malva är inte orolig för vabbruari. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio

Februari en snorig månad på förskolorna

Förkylningar ger många vabbdagar i februari
1:40 min

Förra året, alltså 2013, slogs rekord när det gäller vård av barn i februari. Månaden kallas i bland också vabbruari. Men hur det blir i år är svårt att säga menar försäkringskassan även om man redan ser att vabbandet ökar.

– Det har börjat den här veckan, för oss på förskolan Vallmon, med ganska mycket förkylda barn. Det brukar vara så att barn och personal  blir sjuka. Det går sida vid sida, säger Peter Norlin som är rektor på förskolan Vallmon.

Hur förbereder ni er?

– Det främsta vi gör hålla hygienen på barnen, att de tvättar händerna när de byter lokaler och innan måltiderna, säger Peter Norrlin.

Det  är flera förskolor som har redan drabbats. Går vi mot ett nytt rekord? Det är svårt att säga menar försäkringskassan.

 2013 blev ett rekordår, med en halv dag mer än 2012.

En anledning var  att  många virus härjade  samtidigt, men framförallt  att  försäkringskassan slopade vabbintyget.

Nu är det bara några dagar kvar till februari, men föräldrar som Marie Mirus är  ändå inte alls oroliga.

– Nej, det är jag inte, jag får ta det som det kommer. Blir de sjuka så blir de det, inte så mycket att göra åt, säger hon. 

Enligt sjuksköterskan på smittskyddsenheten, Ingrid Gunn är det extra viktigt med hygien för att begränsa smitta.

– För både personal på förskolan, barn och föräldrar är det viktigt att man tvättar händerna när man varit på toaletten, när man har bytt blöjor på sitt barn, när man har snutit om eller innan man sätter sig och äter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".