Göran Janbring på Falck. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Lyssnartips

Bilbärgare känner sig bortglömda av polisen

2:04 min

Konkurrenterna i bärgningsbranschen reagerar på att de bärgningar som polisen beställer bara går till företag knutna till Assistancekåren. Göran Janbring driver ett bärgningsföretag i Oskarshamn, som är knutet till Falcks konkurrerande nätverk – och han får inga samtal från polisen när olyckor sker.

Göran Janbring har 10 års erfarenhet av bärgningsbranschen i Oskarshamn - han jobbade till och med på Assistancekåren tidigare och kan jämföra.

– Jag reagerar på orättvisan, att man bara ringer ut Assistancekåren på trafikolyckor, viltolyckor, låsöppningar och så vidare. Det är ju inte polisen som betalar den bärgningen utan det är försäkringsbolaget – eller kunden.

Det här känner hans kollegor igen i andra delar av Kalmar län när P4 Kalmar ringer runt.

– Ja hu ja. Vi känner till det, säger Christer Fransson på Falck i Emmaboda.

Han berättar att Assistancekåren från Kalmar får uppdrag - i Emmaboda.

– Det är lite konstigt att det är på detta viset. Vi finns ju på plats. Och vi tycker att man ska gynna den lokala företagaren.

Polisen har avtal med Assistancekåren för vissa uppgifter, som när bilar ska tas i beslag och undersökas eller när polisbilar går sönder eller krockar. Men övriga uppdrag styrs av försäkringsbolagens eller bilägarens önskemål.

Dessa uppdrag är inte så många - men ihopräknade på ett år kan inkomsterna betyda mycket för den lokala bärgaren.

– Jag känner att det är mycket pengar som man missar. Inte bara i mitt företag, utan i samtliga företag runt om i länet, säger Göran Janbring på Falck i Oskarshamn.

Även Falck centralt har reagerat. Biörn Wallander, stationskoordinator på Falck Sverige, säger att det händer att de blir bortkörda om de kommer till en olycksplats och vill hjälpa till:

– Vi har bärgare stationerade i Västervik, Oskarshamn, Kalmar och Emmaboda. Vi får ytterst få trafikolyckor. Vi har varit i kontakt med LKC (läs: polisens länskommunikationscentral) ett antal gånger, både jag och representanter där nere i Kalmar, och försökte få till en lösning.

Biörn Wallander berättar att det fungerar väldigt olika beroende på vilken polismyndighet det handlar om i Sverige.

– Det är varierande. På en del ställen har vi delat upp veckovis. Det beror lite på hur många bärgningsföretag som det finns. I Göteborg har vi delat upp mellan fyra olika bärgningsföretag.

Birgitta Fast är ansvarig för polisens ledningscentral som ringer bärgare vid trafikolyckor. Det sköts centralt, och är inte längre något som polispatrullen gör på plats. Hon säger att det är kunden och kundens försäkringsbolag som bestämmer i första hand – men att de annars vill sprida uppdragen rättvist:

– Självklart ska man verkligen kontrollera så att det fungerar, så att inte någon gynnas före någon annan.

Enligt Birgitta Fast fördelar polisen i Kalmar län uppdragen rättvist – men i de allra flesta fall är det bilisternas egna önskemål vid olycksplatsen som styr.

Hon berättar också om systemet som råder i Kronoberg:

– Där har vi två stora aktörer och där är det varannan vecka, om inte kunden kan precisera ett specifikt bolag.

Här finns de olika bärgningsföretagen

Det finns tre stora nätverk med bilbärgare i Kalmar län: Assistancekåren, Falck och Viking.

Falck har enligt egen uppgift 160 bärgningsstationer i Sverige.

Assistancekåren har enligt sina uppgifter 150 bärgningsstationer.

Viking har färre stationer, men har den senaste tiden etablerat sig på flera platser, bland annat Kalmar och Västervik.

Här finns Assistancekåren:

* Västervik

* Vimmerby

* Oskarshamn

* Kalmar

Här finns Falck:

* Västervik

* Vimmerby

* Oskarshamn

* Kalmar

* Emmaboda

Här finns Viking:

* Västervik

* Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista