Polisen saknar nummer till bärgare

Konkurrenterna i bärgningsbranschen har reagerat på att polisen aldrig ringer dem när en olycka har skett. I stället upplever de att alla uppdrag går till företag knutna till Assistancekåren. Enligt polisen saknar de kontaktuppgifter till flera av bärgningsfirmorna som är knutna till Falck.

– Vi har varit i kontakt med LKC (läs: polisens länskommunikationscentral) ett antal gånger, både jag och representanter där nere i Kalmar, och försökte få till en lösning, säger Biörn Wallander som är stationskoordinator för Falck Sverige.

– Vi har bärgare stationerade i Västervik, Oskarshamn, Kalmar och Emmaboda.

När P4 Kalmar kollar med polisens ledningscentral finns bara nummer till ett par orter i länet.

– Övriga har de inte rapporterat in, säger Birgitta Fast som ansvarar för ledningscentralen.

 Numren finns lättillgängliga i det datorsystem som operatörerna på polisens ledningscentral använder.

Enligt Falck har man varit i kontakt med polisen – flera gånger – för att diskutera hur uppdragen fördelas mellan de olika bärgningsfirmorna i Kalmar län.

– Jag skickade ett brev till Rikspolisstyrelsen i december men jag har ännu inte fått svar, säger Göran Janbring som driver ett bärgningsföretag i Oskarshamn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista