Nybro vill lista fastigheter till salu

Christina Davidson (C) är kritisk till beslutsprocessen...
1:50 min

Förvirring och konflikter har präglat den senaste tidens förslag kring en utförsäljning av allmännyttans bostäder i Nybro. Invånarna har skrivit protestlistor och startar en Facebookgrupp. Idag fattar politikerna beslut om att göra en lista över de fastigheter som kan komma att säljas.

Christina Davidsson är centerpartistisk ordförande i Nybro och kritisk mot socialdemokraternas och moderaternas hantering av hela ärendet.

– Det som jag vänder mig allra mest emot det är demokratiaspekten, hur hanteringen utav ärendet har varit. Vi har fullmäktigeledamöter som ska sitta och ta ett jättestort beslut på måndag kväll, som kan få jättestora konsekvenser för Nybro kommun och bostadsbolaget, det finns inga handlingar framtagna på vilka konsekvenser det här kan få, säger hon.

Samma dag som kommunstyrelsen fattar beslut om att öppna upp för en framtida försäljning av lägenheter ur allmännyttan ska fullmäktige fatta beslut. Den förteckning som politikerna i så fall ger bostadsbolaget i uppgift att ta fram blir en lista över lägenheter som kan säljas. Förteckningen ska innehålla minst 300 lägenheter, en alltför hög siffra har både Christina Davidssons centerparti, vänstern och Kristdemokraterna tyckt.

Och boende och andra nybrobor har protesterat genom att skriva på protestlistor och genom en nystartat facebook-grupp. Men Peter Lilja som är moderat kommunalråd och som tillsammans med socialdemokraterna kommit fram till förslaget om uppdraget till bostadsbolaget håller inte med om att informationen varit dålig. Enligt honom är det en missuppfattning att 300 lägenheter ska säljas:

– Om vi kommer till en försäljning är det betydligt färre bostäder det är fråga om, värt att notera är också att vi inte har beslutat oss för en försäljning utan ett sådant beslut kommer fattas politiskt vid ett senare tillfälle sannolikt senare i år, säger Peter Lilja (M).

Flera orsaker till varför man vill öppna upp för en försäljning av bostäder har kommit fram. Trots en vikande befolkningsutveckling och svårigheter att hyra ut nybyggda lägenheter, enligt bostadsbolagets vd Stefan Henrixon, vill man få loss pengar för att bygga nytt. Att få ett mer attraktivt paket när andra kommunala fastigheter ska säljas och att få ett bättre föhandlingsläge när man ska ta lån inför att bygga ett kraftvärmeverk i framtiden är andra motiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".