O1 närmast i bild, här tillsammans med O2. Foto:Nick Näslund/SR

Nya problem för OKG

3:21 min

Kärnreaktor 1 i Oskarshamns kärnkraftverk togs ur drift på måndagsförmiddagen efter ett oljeläckage. Det är en ventil under turbinen som läcker. Hur länge reaktorn, som är landets äldsta, kommer att vara ur drift är oklart

OKG skriver i ett pressmeddelande att utrymmet under dagen ska saneras och när felet är lokaliserat så ska ventilen repareras. Först då räknar företaget med att veta hur länge O1:an ska vara avstängd.

När det gäller de övriga reaktorerna i Oskarshamn så levereras Oskarshamn 3 el precis som den ska. Men Oskarshamn 2 genomgår en omfattande säkerhetsmodernisering. 

OKG har ansökt om stängning av reaktor

Samtidigt meddelar Oskarshamns kärnkraftverks ägare OKG att man i år kommer att förbereda en ansökan om miljöprövning för avställnings- och servicedrift på reaktor 1. Det innebär förberedelser för en permanent avstängning av reaktorn. 

– Men jag vill betona att det inte finns något beslut om permanent stängning, men vi vill ha handlingsfrihet. O1:an kommer att köras ett stort antal år ännu, säger OKG:s vd Johan Svenningsson. 

Bakgrunden är att Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) jobbar med vilka nya krav som framöver ska ställas på kärnkraftverken. 

– Blir investeringarna för O1:an alltför stora måste vi överväga en stängning. Och stängningen av Barsebäck visar att det tar oerhört lång tid för ansökans- och tillståndsprocesser. För att inte förlora tid startar vi den här processen nu, säger Svenningsson. 

O1:an har haft en period med stora driftproblem och återstartades nyligen efter ett längre driftstopp.

P4 Kalmar/TT

Så avvecklas ett kärnkraftverk

Avvecklingen av ett kärnkraftverk sker i flera etapper. Under avställningsdrift töms reaktorn på kärnbränsle som under cirka ett år förvaras i verkets bränslebassänger för att sedan transporteras till SKB:s anläggning i Oskarshamn.

Servicedrift innebär att allt kärnbränsle avlägsnats från anläggningen som ses över och konserveras inför en senare rivning.

Kärnkraftverket Barsebäcks två reaktorer stängdes ned 1999 respektive 2005. Rivning och återställandet av marken vid kärnkraftverket väntas bli klar tidigast år 2030.


Källa: OKG, Vattenfall (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista