Foto: Alf-Jan Hansson. SVT Bild

Talgoxen fortfarande vanligast i fågelräkning

Talgoxen ser ut att ta hem segern för nionde året i rad när Sveriges vanligaste vinterfåglar har räknats sedan i fredags. På prispallen hittas också pilfink och blåmes.

Talgoxen kommer på första plats, pilfinken på andra och blåmesen på tredje. Koltrasten klättrar och är just nu på femte plats. Den kan hänga lite löst men det blir ungefär så här, det säger Anders Wirdheim, informatör på Sveriges ornitologiska förening (SOF) till TT. 

Drygt 20 000 privatpersoner är det som brukar hjälpa till med att rapportera småfåglar till SOF varje år. Räkningen pågår till och med måndagen, men redan nu går det att dra vissa slutsatser.

Bland annat då alltså att talgoxen står som segrare för nionde året i rad och det är för att den är så anpassningsbar.

Gulsparven, som är mer specialiserad, fortsätter att tappa stort. Som det ser ut nu har den minskat 60 procent på nio år och det beror på förändringar i jordbrukslandskapet.

Förvånar experterna gör koltrasten som ser ut att rycka jämfört med tidigare år och ta sig förbi både grönfink och gulsparv.

-Folk har ringt in och sagt att det är väldigt mycket koltrastar, framför allt i södra Sverige, säger Anders Wirdheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista