1 av 2
Johan Karlsson lämnar över namnunderskrifterna till politikerna. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio.
2 av 2
Nybropolitikerna Peter Lilja (M) och Mikael Svanström (S)tog emot namnunderskrifterna. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio.

Många vill stopp utförsäljningen av allmännyttans bostäder i Nybro

1:34 min

Under måndagsförmiddagen lämnades en namninsamling in till politikerna i Nybro med över 500 namn. Det som en protest mot utförsäljningsplanerna av allmännyttans bostäder i kommunen. Under måndagskvällen kommer de folkvalda fatta beslut om att ge sitt bostadsbolag i uppgift att peka ut vilka bostäder som kan vara aktuella för en försäljning.

– Här har jag en lista på 506 underskrifter av invånare i Nybro kommun som är emot det här utförsäljningsförslaget. Om ni anser att det finns demokrati i den här kommunen ska ni ta åt er de här listorna. Detta som finns här är folkstyre, säger Nybrobon Johan Karlsson när han lämnar över namnunderskrifterna till politikerna. 

– Jag tar emot listan och ska titta på den, svarar Mikael Svanström (S).

Johan Karlsson säger sig representera en stor del av de som bor i Nybro bostads nästan 2 000 lägenheter.

– Vi har stått ute en hel vecka, väldigt gediget, och samlat namn. Allmänheten är upprörd, det är väldigt få som inte skriver på listan när jag ber dem om det. Folk är arga för det är ju trots allt deras egna hyresrätter som eventuellt kan säljas ut och i värsta fall omvandlas till bostadsrätter så att de måste köpa ut sin lägenhet, förklarar Johan Karlsson för P4 Kalmars reporter.

Det tillträdande kommunalrådet Mikael Svanström (S) kallade på måndagen till en extrainsatt presskonferens tillsammans med moderata kommunalrådet Peter Lilja. De poängterade att inga beslut ännu fattats och att det kan bli fråga om högst 50-100 lägenheter som ska säljas för att göra försäljningen av flera andra kommunala fastigheter mer attraktiva.

– Jag förstår folket som undrar vad som är på gång. Men det vi talat för på presskonferensen det är ju att vi vill se något framåt, att vi vill att det ska bli bättre i Nybro. Man kanske ser något som inte andra ser, men jag vill föra Nybro framåt, förklarar Mikael Svanström (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista