Jenny Petersson. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio

Familjekonsultens råd: "Våga vara vuxen"

2:14 min

Stå stadigt som förälder när ditt barn kräver att få vara ute med kompisar på kvällarna. Det var ett av råden som familjekonsulten Jenny Petersson gav i P4 Kalmars under måndagen. Dagens ämne var utetider om kvällarna för barn som går i slutet av mellanstadiet och högstadiet.

I just den åldern är det mycket som händer. Man går igenom puberteten och börjar ifrågasätta vuxenvärldens regler. Sen är en frigörelseprocess igång som kan vara tuff när man söker sin identitet.

– Det är en jobbig tid både för barnen och föräldrarna, att orka stå där att och ta emot konflikterna om hur länge barnen ska vara ute, säger Jenny Petersson.

Det viktigaste är att inte tappa tålamodet och att inte tappa tron på sig själv som förälder.

– Det är viktigt att våga vara vuxen.  Det är du som förälder som bestämmer en tid när du vill att ditt barn ska komma hem på kvällarna, säger Jenny.

Hon uppmanar också alla föräldrar att nätverka med varandra för att få bättre koll på vad barnen gör på kvällarna.

– Ha koll på era ungar. Ring till varandra och prata, säger hon.

Hon har själv fått erfarenhet av hur det var när hennes äldste var i den åldern. Idag är han 19 år och kan se tillbaka på den tiden då mamma drog gränser för hur länge han skulle vara ute med kompisar..

– Han kan idag med hyfsat moget förstånd se att jag var jobbig då, men också att det var bra att jag var hård, att jag krävde att han inte skulle vara ute sent och inte gav efter, säger Jenny Petersson.

Hennes råd till föräldrarna är:

  • Var förälder. Inte kompis.
  • Ge inte upp. Det lönar sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista