Arkivfoto: Jan-Erik Ejenstam/TT

Hård konkurrens mellan bilbärgare

De flesta försäkringsbolag väljer Assistancekåren
1:13 min

Nätverket Assistancekåren dominerar marknaden, eftersom de flesta försäkringsbolag rekommenderar dem till sina kunder. Det visar en rundringning som P4 Kalmar har gjort till de stora försäkringsbolagen i Sverige.

Efter P4 Kalmars radioinslag i helgen står det klart att bilbärgarbranschen inte är överens. En rad bilbärgare och andra personer med insyn i branschen har hört av sig till P4 Kalmar efter att vi berättat att flera bärgare som är knutna till Falck inte är nöjda med hur polisen fördelar uppdragen.

Enligt polisen är det kundens försäkringsbolag eller egna önskemål som styr - men när P4 Kalmar var i kontakt med polisen visade det sig att flera telefonnummer till Falck saknades i polisens digitala telefonböcker.

Enligt bilbärgare som P4 Kalmar har pratat med fungerar dock inte systemet med att en olycksdrabbad, mitt i chocken, ska fatta beslut om vilken bilbärgare som de ska anlita. Flera bilbärgare berättar också att de inte blivit uppringda av polisen på flera år.

Samtidigt är Assistancekårens dominans på marknaden stor. De flesta av de stora försäkringsbolagen rekommenderar de bilbärgarna, enligt en rundringning som P4 Kalmar har gjort. Samtidigt är försäkringsbolagen tydliga med att de i de flesta fall betalar kostnaderna, även om kunden valt ett annat företag som bärgar bilen.

Slutsatsen: det är en hård kamp om de få uppdrag som finns på en marknad där fler aktörer nu gett sig in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".