1 av 2
Skiss över hur det skulle kunna se ut i Ölandshamnen. Foto: Malmström Edström arkitekter ingenjörer och Jais arkitekter.
2 av 2
Många ville tala när kommunfullmäktige i Kalmar skulle besluta om Ölandshamnen. Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio

LNU har tagit ett jättekliv mot hamnen

1:39 min

Nu är en etablering av Linnéuniversitetet i Ölandshamnen i Kalmar nära. Efter flera timmars debatterande röstade en majoritet av fullmäktigeledamöterna på måndagseftermiddagen för den detaljplan som innebär en flytt för universitetet.

Utgången var ganska väntad, de stora partierna var för detaljplanen. Hela 43 ledamöter röstade för förslaget medan 15 var emot. Att det var ett tydligt majoritetsbeslut var fullmäktiges ordförande Roger Kaliff (S) noga att poängtera när rösterna var räknade efter den votering som utlysts. 

– Det känns bra att vi efter många många år av utredningar tillsammans med Linnéuniversitetet äntligen nu har fattat ett beslut. Det innebär att vi kan gå vidare med att landa Linnéuniversitetet på en väldigt attraktiv plats i Kalmar. Det behöver regionen och det behöver vi, säger kommunalrådet Johan Persson (S).

Motståndarsidan inte överraskad

--Det har vi ju haft på känn länge, det var en from förhoppning att vi skulle kunna ändra på det. Men jag är ändå fast övertygad om att jag har tagit rätt beslut idag som har yrkat på avslag, säger Inger Hilmansson (FP), en av motståndarna.

Hur känns det nu då?

– Det känns lite sorgligt eftersom vi vet att det är så många i Kalmar som hade velat ha ett annat beslut. Jag tycker att det gått lite prestige i det här beslutet faktiskt. Jag tycker det är tråkigt. Men vi hoppas ju att detta ska bli en valfråga, svarar Inger Hillmansson (FP).

Ni ger inte upp?

– Nu är det ju en process och vi får se om det är någon som överklagar. Blir det fördröjt och så går det ju över valet, då får ju alla medborgare i Kalmar säga sitt. Det tycker jag är bra, avslutar Inger Hillmansson (FP).

Kommunalrådet om motståndarnas bästa argument

– Det har varit möjligheten att utveckla hamnen i framtiden. Det har varit en väldigt viktig fråga. Där har vi hittat en framkomlig väg nu som innebär att hamnen kan fortsätta utvecklas, Kalmar Lantmän kan fortsätta utvecklas som företag och vi har ju också gått in med ett antal åtgärder på Södra vägen och kring infrastruktur och annat som innebär att vi känner oss väldigt trygga i att Kalmar hamn kommer att vara en levande och växande hamn även i framtiden, svarar Johan Persson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista