Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Beslutet om Linnés nya placering kallas odemokratiskt

0:56 min

Huruvida måndagens beslut att flytta Linnéuniversitetet till Ölandshamnen i Kalmar togs i demokratisk ordning eller inte, har blivit ett debattämne i dag, tisdag. Kommunledningen hävdar att allt gått rätt till, medan intressegruppen mot en placering i hamnen däremot är kritisk.

Det som intressegruppen riktar kritik mot är att universitetetsrektor Stephen Hwang fick informera politikerna före måndagens fullmäktige. Det kallar de för odemokratiskt.

Kalmarprofilen Tomas Arvidsson och övriga motståndare till universitetsflytten säger också att de kände sig tystade på mötet:

– Tre gånger uppmanades vi att vara tysta, säger han till P4 Kalmar.

– När rektor Hwang och Johan Persson säger att det har varit en öppen process så är det faktiskt inte sant. Det har varit en process som man har slutit i de ögonblick och tillfällen de det har gagnat kommunledningens och Linnéuniversitetets intressen. I demokratisk synpunkt är det synnerligen tveksamt, tillägger Tomas Arvidsson.

Han säger att intresseklubben naturligtvis kommer att överklaga beslutet, och han tror också att många av företagarna som påverkas kommer att göra detsamma.

Fullmäktiges ordförande, socialdemokraten Roger Kaliff, svarar på kritiken att det är få beslut i kommunen genom tiderna som har präglats av en så pass noggrann demokratisk process som just den här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista