Anders Jansson och Nour El-Refai leder Melodifestivalen de kommande veckorna. Foto: Leif R Jansson/TT

Musikprogrammen tar över tv:n

8:34 min

P4 Kalmars kulturspanare Emma Sandebäck inventerar denna vecka utbudet av musikprogram i svensk tv. På lördag är det säsongspremiär för det största av dem, Melodifestivalen, men det är inte det enda som drar publik. Lyssna på Kulturemmas spaning på P4 Kalmars webb.

Emma Sandebäcks kulturspaning vecka 3 2014

Svenskarna verkar vara ett musikälskande folk om man ska se till tv-utbudet och program det har satsats på de senaste åren.

Så ska det låta har funnits i hela femton år och senast sågs programmet av 1 539 000 tittare. Under oktober månad förra året var Doobidoo det program som lockade flest tittare. Niklas Strömstedt har varit programledare för inte mindre än två musikprogram i SVT föregående år. I ett av dem som kanske inte slog så väl ut, Alla tiders hits, skulle man kora vilken svensk låt som var den bästa genom tiderna.

För er som kanske inte såg programmet eller där programmet möjligen gjorde ett ganska blekt intryck, finalen sågs nämligen bara av ca. 600 000, kan jag tala om att Timo Räisänen vann med Lyckliga gatan.

Strömstedts andra program Tack för musiken där han bjuder in en musiker, småpratar om dennes liv och leverne, sjunger och har allmänt trevligt verkar ha gått hem mer i stugorna. Artister den senaste säsongen som öppnade hjärtat och munnen hos Strömstedt var t.ex. Marie Fredriksson, Amanda Jensen och Peter LeMarc.

Någon kanske också minns musikprogrammet Dom kallar oss artister där en musiker fick regera över en halvtimme och både prata och spela? Senaste säsongen gick 2012.

TV4 kör på sina säkra kort. Idol har gått i flera upplagor, varit vilande en säsong för att sedan komma tillbaka. Körslaget med Gry Forsell i spetsen jagar tittarsiffror och Så mycket bättre har kanske redan varit just så mycket bättre, men hade vid premiärprogrammet i höstas hela 1 890 000 tittare.

Som grädde på moset, som den okrönta drottningen av musikprogram i tv stundar nu också det många verkar ha väntat på. En högtidsstund nalkas för en hel del. I alla fall om man följer rapporteringen i medier. Där får vi veta allt om programledare, producenter, låtskrivare och naturligtvis också om artisterna som ska medverka.

På lördag sänds ju, som de flesta redan vet, den första deltävlingen av årets Melodifestival. När fyra lördagar har gått och andra chansen dessutom har gått av stapeln den femte lördagen, då är vi framme vid finalen 8 mars.

Sedan är det säkerligen något summerande program om hur det känns för alla inblandade efter att finalen har avgjorts, eller något program om hur det fungerar bakom kulisserna som kan ta ytterligare en lördag eller två i anspråk.

Finalen år 2013 sågs av 4 150 000 tittare. Om det är ett mått på svenskt musikintresse eller inte låter jag vara osagt, men årets upplaga ska enligt SVT själva vara ”Smart, folkkärt, ljuvligt upprörande och brett”. Det är för att klara detta uppdrag som man valt programledarduon Anders Janson och Nour El Refai.

Om Melodifestivalen står för glitter, glamour och tävlingsnerver så är det näst intill motsatsen i ett annat musikprogram som sänds just nu, SVT:s Sápmi Sessions (måndagar kl. 22.15). Har du missat första säsongen kan du fortfarande se alla avsnitten på SVT Play, men det kan vara läge att ta sig tid nu. Två program har redan sänts denna säsong, även dessa kan du självklart njuta av på SVT Play.

Programidén lyder som följer; på tre dagar ska två artister skapa en låt. De båda artisterna kommer från skilda kultursfärer i Skandinavien. Den ena hör mer hemma i den populärkulturella delen av musiklivet. Dit räknas t.ex. Markus Krunegård, Johnossi, Familjen och Kristian Anttila. Den andra hör mer hemma i en jojkande tradition. Förra året var bl.a. Lars-Ánte Kuhmunen och Inga Juuso medverkande i programmet.

Dessa båda artister förs samman i en gammal tågstation som numera fungerar som studio i fjällbyn Vássijávri. Musikerna får börja jobba med en gång de anländer och det är imponerande hur de ofta bara börjar jamma ihop, börjar klinka på någon synt, eller börjar få ihop en melodislinga med hjälp en jojk för att till sist få ihop en hel låt. Låten ska dessutom framföras inför publik innan uppdraget är slutfört.

Loreen och jojkaren Ingá-Máret Gaup Juuso begav sig till den lokala puben och framförde sin låt Son medan jojkaren Maxida Märak och Aki med King Fari Band tog instrumenten med sig till hotellet i byn och spelade sin låt Inget annat val.

Det är ett fantastiskt fjällandskap som omger artisterna under deras tre dagar ihop, och vem som helst får lust att dra på sig kängorna, smeta på myggmedel och packa ryggsäcken med liggunderlag, kåsa och stormkök för att ge sig ut på fjällvandring efter att ha sett ett avsnitt av detta musikprogram. 

Vackra fjällbilder varvas med bilder från studion, artisterna ute i naturen och gamla arkivbilder från samiska byar. Man känner sig upplyft efter att ha sett programmet och hört musiken, och inte minst uppfylld av härlig jojk.

Musikerna på plats arbetar medvetet med att musiken som görs i studion under dessa tre dagar ska ha en mening, den ska uttrycka och säga någonting. Vill du höra låtarna från årets två första program, gå in på följande länkar:

http://www.svtplay.se/klipp/1745445/loreen-och-inga-maret-gaup-juuso-son

http://www.svtplay.se/klipp/1763404/maxida-marak-aki-med-king-fari-band-inget-annat-val

Bibliotekarien rekommenderar

Denna vecka har vi sökt oss till biblioteket i Torsås där Karin Serbass med kollegor har hjälpt till med tipsandet. En bok som bibliotekarien har gett bort till flera vänner är boken Livet efter dig av Jojo Moyes, en bok full av humor, sorg och kärlek.

En spännande bok som kulminerar i en chockerande vändning är Kate Mortons bok En välbevarad hemlighet. Morton har även skrivit boken Den glömda trädgården, även den precis lika bra.

Vill man ha en bok man ruskas om av och berörs av, men som också är rolig, annorlunda och med driv i berättelsen så är romanen En nypa salt av Maria Goodin något för dig som lyssnar. ”Mer feelgood än så här blir det inte!” enligt Torsåsbibliotekarierna.

Är det något mer gripande man är ute efter att få läsa just nu ska Julie Otsukas roman Vi kom över havet vara en fantastisk bok. I Torsås menar man att det är ”en gripande läsupplevelse med ett vackert språk”. Man får följa unga japanskors resa där de lämnar hemlandet för att bli bortgifta i San Fransisco.

Veckans kulturtips

När det gäller kulturtipsen inför helgen stannar vi i trakterna av Torsås och flaggar för att man både fredag och lördag troligen kan få sig ett gott skratt i revyn Fullfjädrat. Boka biljetter och låt skrattmusklerna jobba.

På söndag 2/1 är det kreativ verkstad på Kulturmagasinet i Bergkvara där barn mellan åtta och tolv år får måla i ateljén. Antingen är man med en gång, eller kan man köpa biljetter till tre tillfällen med en gång. Anmälan sker via bibliotekets telefon 0486-333 70.

Dessutom måste vi gå händelserna lite i förväg och berätta att Peter Gerdehag som gjort filmen Hästmannen – sista striden är med på filmvisning av sin film som visas på Centrumbiografen i slutet av februari (26/2). Även där är det förköp på biblioteket som gäller.

Snöar alla planer inne i helgen har du åtminstone musikupplevelser på tv att njuta av. Från och med kl. 19 på SVT2 kan man njuta av musik. Först ut är ett portätt av Filip Jers, den förste munspelaren som vunnit solistdiplom från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Därefter följer ytterligare ett porträtt, dock av en annan musiker, organisten och kompositören Cameron Carpenter. Till sist kl. 20 är det veckans föreställning, Galakonsert från San Francisco vars symfoniorkesters hundraårsjubiluemskonsert sänds (från 2011)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista