Foto: Maja Suslin/TT.

Bedragare utnyttjar kuvertet

2:10 min

Antalet id-kapningar fortsätter tydligt att öka enligt polisen. Under förra året kan så många som 100 000 personer i landet ha fått sina identiteter stulna. Folksam varnar för att bedragare kan utnyttja person- och pensionsuppgifterna i det oranga kuvert som skickas ut i början på året.

-– Vi har ju märkt det här i framför allt i storstadsregionerna som Stockholm och även västra Skåne, Malmö, Helsingborg och Göteborg, att den här typen av tjuvar gärna riktar in sig på det orangea kuvertet, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Till slutet av mars i år kommer nära sju miljoner orange kuvert med pensionsuppgifter skickas ut i landet. I pensionärernas kuvert finns förutom personnummer också clearing- och bankkontonummer. Genom att stjäla det ur exempelvis villabrevlådor kan bedragare på olika sätt gå vidare genom att kontrollera kreditvärdighet eller teckna exempelvis mobilabonnemang i personens namn. Sedan också stjäla bekräftelsebrevet och nyttja abonnemanget en månad innan första fakturan dyker upp. En faktura som kan bli mycket hög.

– Fakturor för 30 000 till 40 000, det har förekommit, säger Erik Arvidsson.

Under fjolåret anmälde 1 000 av Folksams kunder att de utsatts för id-kapningar, och på försäkringsbolaget ser man alltså sedan tidigare ett samband mellan bedrägerierna och utskicken av pensionsbeskeden. Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericenter ser också riskerna och skulle föredra, om det vore möjligt, att uppgifterna enbart förmedlades över nätet efter personlig inloggning.

– Ja, det är ju alltid säkrare, men det finns alltid öppningar, ingenting är 100-procentigt säkert, säger Anders Olofsson.

Arne Paulsson är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten som skickar ut kuverten. Där bedöms säkerheten med utskicken ändå som tillräcklig.

– Du kan egentligen inte göra så mycket med bara de här uppgifterna. Har du kontonummer: vad du kan göra är att sätta in pengar på kontot, och det tror jag inte någon bedragare är särskilt intresserad av.

Men just det är faktiskt ett tillvägagångssätt bland bedragarna och ID-kaparna säger kriminalkommissarie Anders Olofsson.

– Det är det nyaste, att man lurar folk att sätta in pengar på kontot, sedan meddelar man kontoinnehavaren: Oj det har skett ett misstag, kan inte du vara snäll och skicka pengarna.

Då har den insättningen skett i kontohavarens namn?

– Ja precis, säger Anders Olofsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista