Dan Eliasson. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Därför bluffade han om hamstern

5:03 min

Historien om guldhamstern Börje som spreds i media under tisdagen var en bluff. Journaliststudenten Dan Eliasson i Kalmar låg bakom brevet till kommunen. Han ville se hur en nyhet sprids och får genomslag i mediebruset. "Jag ser det som ett wallraff" säger han.

Det hela ska ha börjat med en fundering om det överhuvudtaget går att diarieföra ett djur.

– Guldhamstern Börje finns nog där ute någonstans men dessvärre är han inte i min ägo, skriver studenten Dan Eliasson i ett brev till P4 Kalmar.

– Jag ville nämligen se ifall jag hade möjlighet att få media att haka på för att skapa ett ypperligt lärotillfälle då jag fick möjlighet att betrakta en nyhets färd genom mediabruset. Därför skrev jag ett mail där jag lät den numera folkkäre Börje komma till liv och skickade detta till Kalmar kommun och Regeringskansliet.

Nyheten om hamstern Börje spreds i medier över hela Sverige.

– Sammanfattningsvis kan jag konstatera att endast fem journalister hörde av sig till förstahandskällan (...) för att reda ut hur det egentligen stod till. Något som blir mycket intressant när det ställs i relation till nyhetens genomslag.

P4 Kalmar var en av redaktionerna som mejlat till hamsterns påstådda ägare.

Fakta: Wallraff

Att wallraffa är en journalistisk metod som går ut på att journalisten utger sig för att vara någon annan för att kunna få fram fakta eller erfarenheter som annars hade varit omöjliga att komma över.

Metoden är omstridd och används ytterst sällan av svenska journalister.

Namnet kommer från den tyska journalisten Günter Wallraff som gjort sig känd för att klä ut sig för att undersöka olika miljöer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista