Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Många klagomål på vattnet i Borgholm

0:55 min

Många boende i Borgholms kommun klagar på vattnet. Så många att Borgholm har näst mest klagomål i Sverige. Men det beror inte på att vattnet skulle vara dåligt – för det är det inte, enligt Jörgen Ljungholm som är VA-chef i Borgholms kommun.

– Vi har lite för mycket kalk i vattnet på norra Öland, i övrigt tycker jag vi har ett bra vatten. Det är ett besvärligt vatten att bereda, men vi lyckas ganska bra.

Men ändå får kommunen många klagomål och Jörgen Ljungholm ser flera skäl till det, bland annat turisttillströmningen på sommaren. Då mångdubblas vattenförbrukningen och det kan göra att beläggningar med mangan och järn som byggt upp under vintern spolas ut, och missfärgar vattnet.

Det handlar inte bara om det. Ett par gånger under de senaste åren har man fått in smitta i vattnet. Det tror Jörgen Ljungholm är en viktig orsak till de många klagomålen:

– Då uppmanar vi alla att verkligen höra av sig och klaga på vattnet, det är ju en del av felsökningen för att kunna ringa in det. Det kan vara en del i att vi har fått många anmärkningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista