Vårdval över länsgränsen kan bli möjligt i hela landet

1:42 min

Från och med nästa vecka blir det möjligt att välja en vårdcentral på andra sidan länsgränsen i Jönköpings eller Östergötlands län – ett av de första avtalen i sitt slag i landet. Liknande möjligheter kan komma att bli verklighet i resten av Sverige i framtiden.

Landstingen har avtalat att patienter får lista sig på en vårdcentral i grannlänet. Någon som underlättar för dom som bor nära gränsen eller pendlar, menar Sofia Barakat, chef för enheten för folkhälsa och hälsoval vid landstinget i Kalmar län:

– Det är många som bor geografiskt närmare en enhet som ligger i ett annat län och då ska inte våra gränser vara ett hinder.

Den nya överenskommelsen landstingen emellan är en av de första i landet, enligt Sofia Barakat i Kalmar.

– Vi är bland de första i landet på att införa den här överenskommelsen, framför allt när det är tre landsting som tecknar avtal.

På sikt kommer patienter även att kunna välja vårdcentraler i andra grannlän:

– Det finns planer att införa det här på nationell nivå. I framtiden kommer man kanske kunna välja vårdcentral över alla gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista