Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio

Statsvetaren: NBAB-besluten besvärliga för S

2:02 min

Statsvetaren Erik Wångmar vid Linnéuniversitetet pekar på flera omständigheter som gör ägardirektivet till Nybro Bostads AB anmärkningsvärt. Bland annat det faktum att Socialdemokraterna går emot sin partiideologi om att sälja allmännyttan men också kommunalrådets bakgrund i NBAB.

– Vad som gör frågan en smula besvärlig är att socialdemokraterna i Nybro när det gäller NBAB driver en politik som Socialdemokraterna i de flesta kommuner brukar bekämpa nämligen att sälja ut allmännyttan.

– Sen görs saken inte bättre av att det tillträdande kommunalrådet är anställd som vaktmästare på NBAB och varit facklig representant i styrelsen till i höstas.

Erik Wångmar har två teorier till varför den socialdemokratiska ledningen i Nybro driver frågan om utförsäljningen tvärs emot sin partiideologi.

Det ena är planerna på ett nytt kraftvärmeverk som kan elda biobränsle och sopor – där Nybro kommer behöva låna pengar framöver.

– Det innebär en stor upplåning från en redan hårt lånetyngd kommun och då ska man sälja av tillgångar för att minska den övriga skuldbördan är tanken.

Dessutom kan det vara en eftergift till sin samarbetspartner Moderaterna.

– Kombinationen att få till stånd värmeverket och hålla Moderaterna på gott humör.

Men han ser att de spelar ett högt spel, inte minst det tillträdande kommunalrådet Mikael Svanström som är anställd på NBAB.

– Han tar stora risker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista