Alkoholen tog ut sin rätt här. Arkivfoto: Alexei Sazonov/TT.

Vodkan livsfarlig för ryska män

En fjärdedel av de ryska männen dör före 55 års ålder, de flesta av dem på grund av sin lust för vodka. Det visar en undersökning där mer än 150 000 ryssar deltagit.

En undersökning av mer än 150 000 ryssar visar att många av de för tidigt döda männen stadigt druckit stora mängder vodka. 

Dödsorsaken var lika ofta spritförgiftning, olyckor, våld och självmord som lever- och cancersjukdomar, lunginflammation och tuberkulos. 

Enligt forskarna har de ryska dödssiffrorna varierat stort, liksom spritrestriktioner och levnadsstandard, under 30 år och de tre presidenterna Boris Jeltsin, Michail Gorbatjov och Vladimir Putin. Och den största orsaken till de stora skillnaderna har varit - vodkan. 

Under Gorbatjovs alkoholrestriktioner gick spritkonsumtionen - och dödsfallen före 50-årsåldern - ner med omkring 25 procent.

När kommunismen kollapsade steg såväl drickandet som dödssiffrorna dramatiskt. Med alkoholreformen 2006 har både fylleri och för tidigt död minskat kraftigt. 

Undersökningen publicerades i medicintidskriften Lancet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista