Elfaktura. Foto: Henrik Montgomery/TT

Lågt elpris trots minusgrader

Medelpriset för el på den nordiska elbörsen blev 29 öre per kilowattimme (kWh) i elområde Luleå och Sundsvall och 29,4 öre i Stockholm och Malmö. Det är omkring 20 procent lägre än i januari i fjol, enligt elbytarsajten elskling.se.

Trots att kylan slog till i mitten av månaden och elpriset då steg till cirka 40 öre per kWh föll priset sedan tillbaka trots högre elförbrukning.

Skälet är att kärnkraften och vattenkraften producerade för fullt. Dessutom har vindkraftsproduktionen ökat med 75 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Enligt Vattenfalls elbarometer var priserna på spotmarknaden i december de lägsta under hela 2013, vilket är mycket ovanligt.

Andelen av Vattenfalls kunder som väljer rörligt pris ökar trots extremt förmånliga priser på fast treårsavtal. Fastprisavtalen är i dag lägre än de senaste 6-7 åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista