Arkivfoto: Henrik Montgomery/TT

Unga arbetslösa kan få driva projekt i vården

1:44 min

Att låta arbetslösa ungdomar driva egna projekt inom vården skulle kunna få dem att upptäcka yrket. Det tror Regionförbundet i Kalmar län som skissar på ett upplägg som skulle kunna komma igång nästa år.

Utmaningen är att få vill jobba inom vården – och att fler händer och fötter behövs just där.

Gymnasieeleverna Amanda, Lisa och Sofie har inte tänkt sig en framtid inom vården:

– Nej, det intresserar inte oss, säger de till P4 Kalmars reporter.

Om ett år kan arbetslösa ungdomar få chansen att driva projekt inom vården om allt går i lås. Mycket finns kvar att planera och diskutera.

Claudia Kjellstrand på regionförbundet ger ett exempel:

– Ungdomarna skulle kunna lära ut Skype så att de äldre kan hålla kontakt med nära och kära. Eller så kan det vara att planera konserter – att man bjuder in folk som kan spela för de äldre.

Två till fem ungdomar skulle kunna driva projekt gemensamt, enligt idén. Förhoppningen är att de skulle få upp ögonen för vårdyrket.

Mycket arbete återstår. Kommunerna och arbetsförmedlingen måste vara med på tåget.

Behovet är stort. Enligt fackförbundet Kommunal vill var fjärde anställd inom äldreomsorgen i Kalmar län vill byta jobb inom tre år, som P4 Kalmar berättade för ett par månader sedan. Samtidigt blir en större del av befolkningen äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista