Arkivfoto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.

"Vapenman" i Småland hade granat på sjukhus

2:29 min

Trots att mannen, som misstänks för vapenbrott sedan man hittat stora mängder vapen och explosiva ämnen i villan i Värnamo, varit känd samlare av vapen har polisen aldrig gjort någon kontroll hos honom. 

– Nu har vi väldigt många som har vapenlicens, jag vet inte om vi någonsin gjort någon förvaringskontroll hemma hos honom. Jag tror inte det har gjorts tidigare men nu är vi inne i den processen i alla fall, säger poliskommissarie Björn Dahlbäck.

Han är ju välkänd i Värnamo för sitt vapenintresse och har många vapen men ni har alltså hittat många fler än de han har licens för?

– Vi kan inte säga det och det är därför vi vill söka igenom hela huset innan vi kan ta ställning till det. Vi tror att han även har flera vapen som inte är tillståndspliktiga. Nu ska vi göra en noggrann kontroll och då behöver vi gå igenom hela huset. 

Den här mannen förvarade ju även en skarpladdad granat på Värnamo sjukhus för ungefär tre år sedan. Då fick man spärra av ett stort område när den fraktade bort. Har ni trots det inte haft koll på den här mannen?

– Som jag säger, det här är en process som pågått och vi har naturligtvis vetat vem han är. Sedan kan inte jag i nuläget svara på vad vi har gjort och inte gjort men nu har vi i alla fall börjat, säger Björn Dahlbäck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista