Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Vikarierna räcker inte till i sommar heller

Facket oroliga – arbetsgivaren mer trygg
3:23 min

Landstinget ser inte ut att få så många vikarier som de skulle vilja i sommar heller. Visserligen har något fler hittills sökt sommarvikariat än i fjol vid den här tiden. Men det står redan klart att de kommer behöva ta till andra lösningar.

– Det ser något bättre ut än förra året, säger Helena Fristorp som är personalchef på länssjukhuset i Kalmar.

– Men när det gäller sjuksköterskor så har vi större behov än vad som hittills har inkommit i ansökningar.

Redan i december gick landstinget ut med sin annons för att få sommarvikarier till vården. Något tidigare än förra året.

Bilden när de stämmer av de ansökningar som hittils kommit in är att vissa yrkesgrupper som undersköterskor kommer gå att rekrytera tillräckligt av. Men antalet sjuksköterskor och biomedicinska analytiker som söker sig till vikariaten räcker inte.

Man måste ta till de lösningar som de gjorde förra sommaren.

– En del går upp till ökad sysselsättningsgrad, andra medarbetare jobbar fyllnadstid, det blir fler övertidstimmar, berättar Helena Fristorp.

– Ibland har vi erbjudit en ersättning om man flyttar en eller ett par semesterveckor utanför den ordinarie semesterperioden.

Samtidigt arbetas det med att planera i god tid för att anpassa vården, trots att bemaningen krymper. Det är både genom att stänga ner vissa verkamheter där det går – men också att se till så att de mest utsatta avdelningarna får hjälp av andra. Det gjordes framgångsrikt förra sommaren.

Vårdförbundet är oroliga för hur det ska bli för sina medlemmar i sommar, när det inte finns tillräckligt med vikarier att ta in under semestrarna:

– Man låter individen att trixa och fixa för att det ska bli bra lösningar – med längre pass, dubbla pass och genom att skjuta på semestrar och annat, säger Christina Matscheko som är vice ordförande för Vårdförbundet i Kalmar län.

Hon är orolig för att personalen inte får tillräckligt med återhämtning, vilket kan gå ut över vården.

Vad ska man göra då? Det är ju en utopi att tro att det ska stå en massa arbetslösa vikarier här varje sommar?

– Nej, det finns det säkert inte. Men jag tror att man får till sig fler, om man välkomnar dem på ett annat sätt – och ger dem den lön de behöver.

Landstinget i Kalmar län borde börjat annonsera efter vikarier ännu tidigare anser Vårdförbundet, och allra bäst vore det egentligen om grundbemanningen året runt. Då skulle det inte bli lika sårbart i lägen när personalen går på sommarsemester som det är nu.

– Då kanske man också kunde locka till sig ny personal – för att man visste att det finns en bra bemanning och en tryggare arbetsmiljö för mig som individ, säger Christina Matscheko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".